Popis košarkaša za nastup u Kini

0
Foto: www.hks-cbf.hr

S obzirom na novi sustav natjecanja FIBA-e, tj. novi model kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (Svjetski kup) koji kreće od ove godine nakon EuroBasketa 2017, Hrvatska će proširiti svoju reprezentativnu bazu, a to već kreće turnirom u Kini.

Izbornik Aleksandar Petrović odlučio se za mini pripreme s igračima na popisu s kojima odlazi na turnir u Kinu, Kup Borislava Stankovića koji se održava od 19. do 23. srpnja 2017.

“Šansu sam dao igračima iz europskih klubova kao i naših A-1 ligaša koji će imati priliku pokazati svoju kvalitetu i pokušati se nametnuti u rosteru reprezentacije za EuroBasket 2017 te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Sve su to sjajni momci koji će kroz pripremni period s kompletnim stručnim stožerom krenuti s radom 10. srpnja 2017. i sigurno pokazati najbolje od sebe“, objasnio je izbornik Petrović i nastavio:

“Ono najvažnije, odnosno ključna poruka jest kako je ovo filter prema reprezentaciji koja će nastupiti na EuroBasketu 2017. Tri igrača s ovog popisa će sigurno dobiti šansu ući u reprezentaciju za EuroBasket i kvalifikacije za SP i smatram da je ovo sjajna prilika za sve. Siguran sam kako ćemo u Kini vidjeti sjajne predstave svih igrača i kako će se svaki od njih svojom željom i trudom htjeti izboriti za EuroBasket 2017 i kvalifikacije za SP. Nisu u Kini važne pobjede, koliko je važno vidjeti kvalitetu igrača i što od kojih pojedinaca možemo očekivati“.

Što se tiče novog sustava natjecanja FIBA-e, spomenimo kako je do sada kriterij za nastup na Svjetskom prvenstvu bio plasman ostvaren na prethodnom Europskom prvenstvu. Od ove jeseni se 32 europske reprezentacije, podijeljene u 8 skupina natječu za odlazak na Svjetski kup 2019 putem  kvalifikacijskih utakmica koje će se igrati u šest termina. Kvalifikacije za Svjetski kup će se igrati po načelu domaćin-gost, ukupno dvanaest utakmica, od čega šest u Hrvatskoj, a šest diljem Europe. Podsjetimo, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraju se u studenom 2017., veljači, lipnju, rujnu i studenom 2018. te veljači 2019. godine.

Ždrijeb FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019 održat će se 7. svibnja 2017. u kineskom Guangzhou.

Popis kandidata za nastup na Kupu Borislava Stankovća:

Dominik Mavra,Toni Katić, Goran Filipović, Jakov Mustapić, Josip Bilinovac, Luka Božić, Roko Badžim, Domagoj Bošnjak, Ivan Ramljak, Nik Slavica, Tomislav Zubčić, Karlo Žganec, Antonio Vranković,Filip Kraljević i Ivan Buva.