25. svibnja na snagu stupa nova uredba o zaštiti podataka

0
Foto: facebook

Dana 25. svibnja 2018. godine kreće opća uredba o zaštiti podataka. Facebook i Instagram, kao i Viber i Whatsapp upozoravaju na izbacivanje s mreže ako se ne prihvate njihova nova pravila.

Marija Boban rekla nam je što ta nova pravila znače za nas.

Građani sada imaju pravo povući suglasnost koju su dali za obradu svojih podataka primjerice bodovne kartice i servise i novo je da mogu tražiti brisanje slika iz Googla i društvenih mreža i tražiti ispravak i ograničenje obrade. To je veliki trošak i novost za poduzeća, ali i za javni sektor jer do sada uopće nije bilo kažnjavanja.

Dakle, sada u bilo kojem trenutku možemo povući suglasnost  i uvijek treba pitati. Ranije se u pozadini događalo profiliranje i prodaja podataka. Sada ukoliko žele koristiti bilo koji podatak korisnika moraju eksplicitno napisati u koju svrhu. To je ogromna razlika i onda se vi zamislite da li želite kliknuti. Sve je na vama.

Marija Boban upozorila je na uvjete i pravila za zaštitu podataka pa se pobrinite da pažljivo pročitate sva pravila, a za to imate još točno deset dana na raspolaganju.