16. listopada starta Viška regata

0

U petak u devet ujutro starta 71. Viška regata u organizaciji jedriličarskog kluba Labud, grada Visa i Turističke zajednice Visa. Natjecatelji kreću ispred Labuda pa kroz splitska vrata put Visa. U nedjelju također u devet sati predviđen je povratak iz Visa za Split.

Direktor regate, Toni Mlikota: Očekujemo oko 150, 160 brodova, to nam je neka mjera jer zadnjih godina nikad nismo imali manje od toga. Međutim, ove godine očekujemo i veći broj jedriličara i jedrilica. Prema jutrošnjoj prognozi, vrijeme će se poboljšati. Dakle, bit će sunca, neće biti toliko kiše kao što je bila najava, koja je možda i prepala neke natjecatelje da se odluče. Čak neće biti ni tako dramatično što se vjetra tiče.

Dogodile su se i neke promjene u odnosu na prethodne regate. Pojasnio je Toni Mlikota: Ove godine smo se odlučili da podijelimo krstaše na regatne i navigacijske kako bi povećali broj nagrada ali da damo mogućnost jedrilicama koji nemaju vrhunsko jedrilje da budu pobjednici u okviru svojih skupina. Novu podskupinu, „OPEN Cruising“ ili „navigacijsku skupinu“ činit će jedrilice koje imaju samo jedno prednje jedro na namotavanje i samo jedan Spinnaker ili Gennaker, a jedra im nisu izrađena od laminata već je kao materijal korišteno netko tkanje. (Dacron-woven polyester ili tkanje sa kombiniranim nitima polyester-dyneema ili sl.) To su uglavnom charter bordovi, dakle ne one brze, regatne jedrilice jer nema smisla da ih stavljamo u istu klasu. Na ovaj način, regata može biti zanimljivija svima.

Viška regata se može pratiti i putem besplatne aplikacije na pametnim telefonima.

Ta aplikacija zove se Race QS. Može se skinuti s www.raceqs.com, jednostavna je za instaliranje, a omogućava vam da u 3D tehnici vidite sam tijek regate i pozicije na kojima se nalaze brodovi s time da na svakom brodu jedan od članova posade mora imati uključen pametni telefon, kazao je Toni Mlikota.

PROGRAM:

SRIJEDA 14.10.2015.
Dolazak natjecatelja, registracija, pregled krstaša.

ČETVRTAK 15.10.2015.
Dolazak natjecatelja, registracija, pregled krstaša. Sastanak kormilara u 20:30 h.

PETAK 16.10.2015.
Prvo navigacijsko jedrenje SPLIT – VIS kroz Splitska vrata (28 Nm.)
09:00h – ZAJEDNIČKI START za sve skupine razreda OPEN, ORC i IRC.

SUBOTA 17.10.2015.
– 09:30 – 10.15 sati: Prijave za regatu „LUKA VIS“ (sudjelovanje nije obavezno)
– 10.30 sati oglašavanje startne liste regate „LUKA VIS“
– 11:00 sati Regata «LUKA VIS» u organizaciji JK VIS uz suradnju JK Labud

NEDJELJA 18.10.2015.
Drugo navigacijsko jedrenje VIS – SPLIT (28 Nm.)
09:00h – ZAJEDNIČKI START za sve skupine razreda OPEN, ORC i IRC.
20:00h – proglašenje pobjednika s podjelom nagrada (prostorije JK “LABUD”)