200 volontera u drugoj ovogodišnjoj Boranki pošumljavalo Donje Sitno

0
Foto: PR; scouts.hr

Jubilarna, 25. po redu akcija pošumljavanja požarišta u popularnoj kampanji Boranka, održana je ove subote u splitskom naselju Donje Sitno. Dvjestotinjak volontera cijelo je prijepodne marljivo sadilo nova stabla na požarištu iznad Crkve Presvetog Trojstva gdje je šumsko područje poharao katastrofalan požar 2017. godine u kojemu je izgorjelo više od 4000 hektara šume u okolici Splita.

Ovu su subotu tako glavninu od čak 200 volontera činili splitski izviđači iz Skautskog kluba „Marjan“ i Odreda izviđača pomoraca „Spinut“ te učenici Prirodoslovne škole Split i 5. gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita, a pridružili su im se i drugi građani. Zajedno su posadili nekoliko tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, a sukladno uputama struke, sadile su se isključivo autohtone vrste i to hrast crnika (česmina), pinjol (pinija) i crni bor.

Sudjelujem na Boranki još od samog početka, od 2018. godine, a i dalje se rado odazivam. Kao izviđaču, priroda mi je veliki dio života i ne vidim bolji način kako joj vratiti za sve što nam pruža nego kroz ovu hvalevrijednu akciju. Posebno me veseli svaki put vidjeti nova lica, a naročito učenike kojima je kroz Boranku pružena izvanredna prilika za uključiti se u pomoć lokalnoj zajednici i prirodi, rekla je Marija Jukić, izviđačica iz Odreda izviđača pomoraca „Spinut“.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, održali su ove subote 25. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije u sklopu popularne kampanje Boranka koja se održava već 4. godinu zaredom. Do sada je u akcijama Boranke sudjelovalo oko 7600 volontera čime je Boranka već postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

Organizatori su svim volonterima osigurali besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitnu opremu, alat za sadnju, vodu za piće, sendviče i voće. Akcije pošumljavanja požarišta održavaju se svake subote na širem području grada Splita, zaključno sa subotom 16. listopada 2021. Iduću subotu nastavlja se pošumljavanje požarišta u Donjem Sitnom.

U organizaciji Boranke izviđačima i drugim volonterima uvelike pomažu Hrvatske šume koje osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic i Henkel.