30. lipnja počinje 51. Festival dalmatinskih klapa

0
Foto: fdk.hr

U ponedjeljak će biti predstavljen program  51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Program će predstaviti gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, direktorica TZ Omiša Petra Bartulović, umjetnički ravnatelj Dušan Šarac te Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Festival dalmatinskih klapa ove će se godine održati od 30. lipnja do 22. srpnja 2017. Zanimljivo je da se dio programa ovogodišnjeg Festivala širi na nove gradske lokacije. U Parku hrvatskih branitelja na nasipu pored gradske luke biti će održan koncert “Grad Zagreb gradu Omišu” te promocija Dokumentarne serije HRT‐a “Klapska pjesma ‐ Od Konobe do svjetske kulturne baštine”, dok će se na Poljičkom trgu promovirati Monografija autorice Herci Ganza “Festival dalmatinskih klapa 1967 ‐ 2016”, te tako upotpuniti ionako bogat sadržaj Festivala, po broju izvođača sigurno najveći hrvatski Festival.

O klapskom se pjevanju može raspravljati nadugo i naširoko, a bit je vrlo jednostavna ‐ klapa je skupina ljudi različitih zanimanja i različitog stupnja naobrazbe koju veže isključivo ljubav prema pjesmi i pjevanju. Klapski svijet je ujedno i način pjevanja i način života, živi
mehanizam glazbe, prenositelj i tumač iskonskih otkucaja življenja, a pjesma primatelj glasova iz baštine i njezin prosljeditelj u vrijeme koje dolazi. U klapi ne pjevaju samo pjevači već i vrijeme – pjevači samo su
trenutni predstavnici svih prethodnika i nasljednika, u pjesmama koje održavaju duh mediteranskog života i svakodnevlja.