4. Sajam otočnih proizvoda “Od Luna do Fortice”

0
Foto: PR

U organizaciji udruge Volim Vlašići, u nedjelju 21. srpnja 2019. održati će se 4. Sajam otočnih proizvoda „Od Luna do Fortice“. Na ovogodišnjem sajmu predstaviti će se 30 izlagača s cijelog otoka pa će posjetitelji moći uživati u vrhunskim delicijama poput paškog sira, vina, maslinovog ulja, meda, slastica, ribe, školjki te kupiti orginalne suvenire: pašku čipku, prirodnu kozmetiku, eterična ulja, nakit, čajeve, magnete, rukotvorine, sapune, slike i sl.

Na Sajmu će se demonstrirati i izrada vršica od žukve, stari skoro već zaboravljeni način pletenja vrša od žuka kojim su se nekada hvatale ribe a danas uglavnom služe kao dekoracija u kućama, i konobama. Posjetitelji će moći vidjeti i tehniku suhog filcanja vune te izradu paške čipke.

U zabavnim dijelu programa nastupiti će KUD Dalmatica, bend i Baterele dok će Branko i Ivo izvesti popularnu Škojoviziju, predstavu koja na humorističan načun prikazuje aktualne otočne teme i nasmijavaju publiku.

Cilj ovog projekta je predstavljanje kulture i tradicije mjesta i cijelog otoka i promovirati način života lokalne zajednice, otočne proizvode i proizvođače, otok kao cjelinu, gastro ponudu te kulturnu i tradicijsku baštinu. Otok Pag ima puno brendova te vrhunskih, nagrađivanih proizvoda; od paškog sira, janjetine, skute, maslinovog ulja, meda od kadulje, vina, rakije, soli…do Paške čipke i orginalnih suvenira koje lokalni proizvođači na ovakvim manifestacijama prezentiraju i prodaju domaćim i stranim posjetiteljima.