400 natjecatelja iz 30 država svijeta trčat će stazama Dalmacije

0
Foto: PR

Međunarodna trekking utrka Dalmacija Ultra Trail održat će se od 20 do 22. listopada.

Očekuje se 400 natjecatelja iz 30 zemalja svijeta. Trail i  treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka za čije je održavanje Dalmacija jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. godine na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja 2000 sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji.

Ovogodišnje, drugo izdanje Dalmacija Ultra Traila održati će se 20. – 22.10.2017. Utrke se i ove godine održavaju u 4 kategorije: SKY DUT – 155km, MOUNTAIN DUT – 100km, SEA DUT – 60km i RIVER DUT – 20km, a bez obzira na dužinu trase organizator se podrudio predstaviti najljepše lokacije (Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina) i najznačajnije povijesne i kulturne spomenike (Antička Salona, Klis, Fortica…) .

Na prošlogodišnjem izdanju trijumfirao je slovenski trkač Toni Vencelj, koji je stazu dugu 165 km pretrčao za 22 sata 39 minuta 24 sekunde.

Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa. 300 volontera i ove godine će biti natjecateljima na raspolaganju na području između Kaštela i Baške Vode na 16 okrijepnih stanica, prijelazima ceste, označavanju i kasnije na čišćenju staze.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš, među trekking i trail populacijom poznat je kao „kolijevka hrvatskog trekkinga“. Cilj svih utrka je u Omišu, na centralnoj lokaciji uz gradsku plažu gdje će se uz DJ glazbu posluživati lokalni specijaliteti – soparnik i proizvodi omiških OPG-ova-.

Za sve male buduće trail trkače ove godine se uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u u nedjelju 22.10. sa startom u 12.00 sati. Za najbržeg dječaka i djevojčicu osigurane se i nagrade – romobili, a za svu djecu koja budu sudjelovala u utrci majicu utrke i diploma!