„50 originalnih pjesama“ Krunoslava Kiće Slabinca

0

Objavljen je album 50 originalnih pjesama Krunoslava Kiće Slabinca, jednog od naših najpoznatijih pjevača zabavne glazbe, ali i narodne tamburaške glazbe.

Na 3 CD-a nalazi se 50 najznačajnijih pjesama u Kićinoj karijeri od nezaboravnih zabavnih pjesama poput “Zbog jedne divne crne žene”, “Plavuša”, “Pokloni mi jedan dan”, zatim tamburaških pjesama posvećenih Slavoniji – “Slavonijo ja sam tvoje dijete”, “Inati se Slavonijo”, “Seoska sam lola” pa do dalmatinskih pjesama “Cvijet čežnje”, “Lamento”, “Rusule ti nosin” i ostalih.

Njegova impresivna karijera traje već gotovo 50 godina, a započela je krajem 60-ih kada ga je skladatelj Nikica Kalogjera otkrio na jednom natjecanju pjevača početnika. On mu je i omogućio nastup na Splitskom festivalu s pjesmom “Samo zbog ljubavi”. Godinu dana kasnije pobijedio je na Opatijskom festivalu s pjesmom “Više nećeš biti moja”, autora Aleksandra Korača, a već iduće, 1971. godine predstavljao je Jugoslaviju u Dublinu na natjecanju za pjesmu Europe s pjesmom “Tvoj dječak je tužan” s kojom je osvojio 14. mjesto. U domovini je Kićo nizao uspjehe i vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih pjevača u državi. Njegova pjesma “Zbog jedne divne žene” postigla je ogroman uspjeh i učvrstila njegov status na estradi. Brojni nastupi i pobjede na tada popularnim festivalima, nastup na Euroviziji, milijunske naklade i slava doveli su ga do statusa megazvijezde. Početkom 70-ih godina, Kićo je boravio u SAD-u, a nakon povratka okrenuo se glazbi iz svog slavonskog kraja i time otvorio još jedan glazbeni pravac u kojem je bio jednako uspješan kao i u zabavnoj. Osnutkom Slavonskih bećara, kao prethodnika ansambala tog tipa, gradi novi način predstavljanja izvorne narodne glazbe te poput mosta spaja iseljenike s domovinom iskazujući svoju slavonsku i hrvatsku pripadnost.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Kićo je surađivao s brojnim autorima, a njegove pjesme potpisuju najveća skladateljska imena kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i mnogi drugi. S preko 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim što je sjajan pjevač on je i promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koje mu je dodijelila Osječko-baranjska županija.

Zadnja strana omota „50 originalnih pjesama“  Krunoslava Kiće Slabinca