63. ROĐENDAN RAGBI KLUB NADA SPLIT

0
Foto: PR

(23. 02.1959.- 23.02.2022.)

Ideja o osnivanju kluba rođena je na pijesku Bačvica, tada vrlo omiljenog kupališta splitske mladosti i studenata a realizirana formalno 23.2.1959. u okviru Sportskog društva Nada. Tijekom minule 63 godine splitski ragbijaši svojom upornošću, trudom, hrabrošću te odanošću iskonskim sportskim i etičkim vrijednostima prigrlili su simpatije splitske sportske i ukupne javnosti. Od osnutka, inspiriran uspjesima svoje starije splitske sportske braće, u sredini koja je oduvijek gajila poseban senzibilitet prema sportu i sportskim uspjesima, rodila se težnja za dokazivanjem koja se godinama oplemenjivala stjecanjem novih znanja i vještina. Godinama u vrlo oskudnim uvjetima ali uz ogromnu volju, čvrstoću karaktera, hrabrost te uz uvijek prisutni „splitski dišpet“ stvarani su čvrsti temelji danas najuspješnijeg hrvatskog ragbijaškog kluba te jednog od najuspješnijih splitskih sportskih kolektiva. Od prvog službenog susreta odigranog 1.12.1959. u Splitu protiv HARK Mladosti, dres kluba su nosile brojne generacije splitskih mladića a od prije desetak godina, također vrlo uspješno su im se pridružile i splitske djevojke. Trofejna sala „Mihovil Radja“ koja nosi naziv po jednom od najistaknutijih članova splitskog ragbijaškog kluba koji je čitav svoj život kao dugogodišnji igrač, trener, predsjednik i splitski sportski funkcioner posvetio razvoju ragbija i splitskog športa prepuna je osvojenih trofeja, pokala i medalja od kojih ističemo:
– 37 titula državnog prvaka, od čega 17 zaredom od 2003 do 2018 – 24 titule pobjednika Kupa
– 3 titule pobjednika Interlige – 9 titula pobjednika regionalne RRC lige
– 2 titule pobjednika Srednjoeuropskog kupa prvakaZbog impresivnih sportskih dostignuća i uspjeha NADA je nositelj brojnih hrvatskih i međunarodnih priznanja od kojih izdvajamo:
– Nagrada Grada Splita 1967.
– Trofej Georges Pompidou 1971.
– Međunarodno priznanje za fair play Pierre de Coubertin 1988.
– Nagrada „SN“ za fair play „Marko Orešković“ 1988.
– Plaketa „Večernje novosti“ za „ najplemenitiji podvig godine“
– Medalja grada Splita 2009.
– Najuspješnija sportska momčad Splita 2008, 2009, 2011, 2012, 2015, 2018.

Klub sa sjedištem na kultnom Starom placu danas pripada skupini kvalitetnijih i uglednijih europskih amaterskih ragbijaških klubova. U klubu danas djeluje uspješna Ragbi škola, natjecatelji od 12 god do seniorskog uzrasta, ženska sekcija te jedna od najaktivnijih veteranskih sekcija u Hrvatskoj i Europi.