7 gradskih nekretnina u centru Splita ide u prodaju

0

Splitski gradski vijećnici  donijeli su odluku o prodaji 7 gradskih nekretnina.

Nekretnine se nalaze   na adresama Alješijina i Vukovarska ulica , zatim ulica Kralja Tomislava, Nodilova, Domilijina, Mihovilova širina,te Šubićeva ulica. Zgrada na Peristilu i dalje ostaje u vlasništvu Grada, jer je protiv njene prodaje glasovalo 11 vijećnika.

Većina tih nekretnina je u ruševnom stanju , izvijestio je pročelnik službe za pravne poslove, stanove i poslovne prostore, Ivica Pavić , te dodao kako se Gradu ne isplati te nekretnine popravljati.

Tome se usprotivila nezavisna Daša Dragnić , koja je istaknula kako Grad daje 8 milijuna kuna samo za božićnice:
Ulaganje u te nekretnitne bi bilo možda maksimalno 500 eura po kvadratu, sada je cijena po kojoj se prodaju tisuću i 600 eura po kvadratu, a uređenjem bi mogli postići cijenu od 5 tisuća eura po kvadratu.To nije nikakva logika gospodarenja.

HDZ-ovi vijećnici podržali su prodaju gradske imovine. Petar Škorić  ocijenio da se radi o značajnom pomaku od one situacije koju smo imali ranije, te da se radi o investicijskom ulaganju sredstava koje će se dobiti prodajom imovine.

Vijećnik Jakov Prkić u raspravi je upozorio da treba dobro razmisliti o prodaji nekretnina u staroj gradskoj jezgri, jer nam se sve , kaže, pretvorilo u fritezu i krevet.

Stranka “Pametno” se složila jedino s prodajom prostora u Vukovarskoj ulici. Nezavisna Maja Dvornik izrazila je bojazan kako će sredstva od prodaje nekretnina otići za plaće djelatnika i krpanje rupa , a ne u investicije.
Piše da će se financirat već započeti projekti: osnovna škola Pazdigrad , osnovna škola Pujanke,koncertna dvorana, ulaz u Stobreč i zgrada za branitelje.
odgovorio joj je nezavisni vijećnik , Ante Zoričić.

SDP-ovi vijećnici glasovali su za prodaju ruševnog prostora u Alješijinoj ulici, te prostora u Šubićevoj.

Gradonačelnik Ivo Baldasar odgovorio je vijećnici Dragnić zašto Grad ne uloži u ruševne nekretnine i privede ih svrsi, a onda skuplje proda:
To je konceptualna razlika, ako vi mislite da bi Grad to trebao radit, onda bi se mi morali dogovoriti na Vijeću i formirati jedan ured  u okviru Grada i baviti se s nekretninama na jedan drugi način.Naša služba za nekretnine ustvari održava nekretnine i iznajmljujei h  , ne po komercijalnim cijenama, nego po minimalnim cijenama. Nije cilj zaradit, već dati jedan vid servisa građanima i  udrugama.

Za drugačiji pristup trebalo bi formirati gradsku agenciju za promet nekretnine.