Pomorci u međunarodnoj plovidbi će lakše do plaće na bolovanju

0

Za hrvatske pomorce ova godina završava dobrom viješću , jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje konačno mijenja proceduru za ostvarivanje plaće za vrijeme bolovanja .

Pomorci u međunarodnoj plovidbi moći će tu naknadu ostvariti uz nekoliko uvjeta, primjerice da je privremena nesposobnost za rad nastala tijekom plovidbe i da se najkasnije u roku od tri dana od iskrcaja jave liječniku, rekla nam je voditeljica splitskog ureda sindikata, Vana Bosto:
Do sada im je to bilo onemogućeno, jer prema aktualnim zakonskim propisima nisu mogli ostvariti naknadu plaće za vrijeme bolovanja nakon  iskrcaja. Dosadašnja odredba je bila apsurdna, budući daj e  pomorci fizički ne mogu ostvariti, jer im samim iskrcajem prestaje radni odnos. Ova izmjena je dobra vijest gdje vidimo da su nadležne institucije uvidjele da su se ponašale diskriminirajuće prema pomorcima.

Ove godine je i zaustavljena dugogodišnja diskriminacija stranih pomoraca koji brodovima uplovljavaju u hrvatske luke:
To se prvenstveno odnosi na članove brodova , odnosno kruzera koji pristaju u luku Gruž, a koji nisu izlazili na kopno za vrijeme boravka brodova zbog visokih pristojbi posade brodova kružnih putovanja koji su rezidenti trećih zemalja.

Sindikat će i dalje pomagati napuštenim pomorcima, a istaknut je slučaj pomoraca s brodova “Ane i “Marul”.

Od iduće godine i pomorski vježbenici bi mogli ući u sustav sufinanciranja vježbeničkog staža, a sindikat nastoji ispregovarat novi kolektivni ugovor za pomorce.

Država je novim Zakonom o doprinosima otežala pomorcima umeđunarodnoj  plovidbi plaćanje doprinosa., jer ih sami moraju izračunati , a kako bi im olakšao sindikat je na internetskim stranicama postavio kalkulator za izračun doprinosa.