Odustaje se od plinske elektrane Peruča ?

0

Županijski vijećnici na jednoj od idućih sjednica odlučit će o brisanju projekta plinske elektrane Peruča na Cetini iz Prostornog plana Splitsko -dalmatinske županije.

To je zaključak nakon što je dožupan Ante Šošić održao sastanak s predstavnicima mještana Hrvaca ,koji su mu predali peticiju s oko 1200 potpisa protiv njene izgradnje:
Za ovakvu vrstu projekata država izdaje ,na bazi mišljenja državnih tijela i uprava, određene dozvole. Prema tome zaštita zdravlja ljudi nam je na prvom mjestu . Općinsko vijeće Hrvaca je 19.prosinca donijelo odluku da se lokacija briše iz Prostornog plana općine, mi smo je primili na znanje i stavit ćemo je pred vijećnike županijske skupštine koji će  odlučiti šta će se dalje raditi. Naravno da ni jedan ni druga aktivnost ne može se obaviti bez države, jer Ministarstvo graditeljstva izdaje građevinsku dozvolu za ovakvu vrstu projekata.
rekao je dožupan Šošić.

Općinsko vijeće Hrvaca se nakon bunta mještana hitno sastalo i donijelo odluku o brisanju projekta iz prostornih planova općine Hrvace, a Ante Janković zadovoljan je današnjim sastankom u županijskoj upravi:
Mi smo protiv izgradnje termocentrale, jer je njen utjecaj na okoliš velik i nepoporavljiv. Tijekom rada izbacuje 1000 metara kubičnih u sekundi , godišnje će radit od 7 tisuća do 8 tisuća i 400 radit sati. Mora se hladit , izbacuje u jezero 342 megavata što odgovara količini od 342 tisuća grijalica od 1 KW. To naše jezero ne može podnijeti i doći će do pregrijavanja,a strašan je utjecaj i na tri vodoopskrbna sustava.

Projekt previđa izgradnju termoelektrane na plin instalirane snage 425 megavata, kao i reverzibilne hidroelektrane, plinovoda i dalekovoda, čime bi Cetina postala tvornica struje 6 puta veća od hrvatskog dijela Krškog . Procijenjena vrijednost projekata kojeg je oreškovićeva Vlada uvrstila u strateške projekte iznosi 380 milijuna eura , a njegovom realizacijom Dalmacija bi postala energetski neovisna.