Potrošače treba educirati prije ukidanja oznake “najbolje upotrijebiti do”

0
Foto: http://eyedetoxx.blogspot.hr

Bacamo previše hrane, godišnje čak 380 tisuća tona hrane završi u smeću.

Sve su glasniji prijedlozi da se s ambalaža proizvoda skine oznaka “najbolje upotrijebiti do”, kako bi umjesto na odlagalištima otpada, hrana ostala na kuhinjskim policama.

Oznaka zapravo znači da hrana zadržava visoku kvalitetu do tog datuma, ali je sigurna i nakon toga , te je ne treba brkati s oznakom “upotrijebiti do” koja stoji na ambalaži brzo kvarljive hrane.

Te oznake su tu zbog zaštite potrošača, kaže nam ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, Andrea Gross Bošković:
Uklanjanju roka trajnosti s proizvoda koji imaju nizak rizik od kvarenja , mora predhoditi sustavna edukacija potrošača kako bi znali prepoznati proizvode koje i nakon isteka roka mogu nesmetano i bez rizika konzumirati .

Kava, ulje, sol, šećer, brašno, tjestenina, riža, čokolada….mogu se jesti bez rizika za zdravlje i nakon isteka tog roka:
Prvi znakovi kvarenja su kad proizvod koji je inače suh, povuče vlagu i uslijed toga dolazi do pojave plijesni. Kod recimo brašna   to se očituje pojavom kukaca , a isto tako dolazi do promjene boje, mirisa, raznoraznih promjena na ambalaži . To su sve nekakvi indikatori koji ukazuju da takva hrana nije primjerena za konzumaciju . 

Edukacija potrošača je ključna riječ , a valja znati i da se druga hrana ili proizvodi izrazito niske vlažnosti, recimo suhi keksi, mogu jesti bez straha za zdravlje:
Naravno svakako treba voditi računa što piše na ambalaži, ali i znati iščitati nekakve znakove kvarenja  hrane i u tom slučaju je baciti.

Europska komisija već dvije godine razmatra ovakav prijedlog, za sada je odluka o tome prepuštena samim zemljama članicama EU, a naše Ministarstvo poljoprivrede o tome se nije oglasilo.