77. Viška regata ima novi rekord prve etape

0
Foto: JK Labud

77. izdanje Viške regate nije oborila rekord u prijavama, ali je s novim rekordom u jedrenju do Visa opravdala sva jedriličarska očekivanja. Po olujnoj buri, u spartanaskoj bitci na moru, uz pokoji lom u rekordnom vremenu, po 77. put osvojen je Vis.

77. Viška regata ruši rekorde u vremenu jedrenja do Visa zahvaljujući jedrilici Generali TP52, s kormilarom Samom Žvanom, JK Mariborčanka, koji je nakon samo 2 sata i 14 minuta projurio kroz cilj u luci Vis.

Predsjednik Regatnog odbora regate Alen Kustić kaže: Po buri koja je prije starta gotovo pala da bi se neposredno pred start opet “razmahala” te u vratima ponovno dosegla olujnu jačinu najbrže su jedrilice vozile prosječno brže od 15 čvorova i dosezale maksimalne brzine preko 20 čvorova o čemu će se još dugo pričati. Regatni odbor je na brodu kapetanije Pojišan pratio jurnjavu po buri svih 33 nautičkih milja da bi već nakon 2 sata i 14 minuta prvi kroz cilj projurio Generali TP52 i tako postavio novi rekord Viške regate. Do 16:00 je u cilju u Visu registrirano 109 jedrilica.

Generali TP52 je najbrže dojedrio u Vis, ali je jedrilica Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom, JK Orsan, ipak nakon matematičke korekcije pobjednik prve etape 77. izdanja Viške regate.

Inače, flota je podijeljena u dva razvrstanja: prvo OPEN sa podrazredima racing odnosno regatni brodovi te cruising odnosno navigacijski krstaša i drugo razvrstanje ORC. Najuspješniji brod po ORC razvrstanju je i službeni pobjednik Viške regate, dok će jedrilica koja bude u obje etape od Splita do Visa te nazad, najbrža u jedrenom vremenu osigurati epitet i pokal “najbrže jedrilice regate“.

Tradicija održavanja subotnje regate “u portu” se nastavlja i ove godine. Prijave za regatu vršit će se u subotu ujutro od 09:30-10:15 sati, a start prvog jedrenja regate „Luka Vis“ predviđen je za 11 sati.