Epidemiologinja Brzović : Ospica ne bi bilo da roditelji cijepe svoju djecu

0

Već treće dijete u Splitsko – dalmatinskoj županiji žrtva je ospica.

Gotovo zaboravljena bolest ponovo se pojavila u sezoni virusnih infekcija, jer virus lako cirkulira među necijepljenim osobama .Epidemiologinja iz županijskog zavoza za javno zdravstvo, dr. Milka Brzović:
Ospice kreću s visokom temperaturom, grloboljom, kašljom, upalom spojnice oka, pojavom osipa na sluznici usne šupljine, a zatim po čelu, iza ušiju , po licu , dalje se osip širi po vratu i trupu i na kraju po udovima. Mogu imati ozbiljne komplikacije: upalu uha, pluća, mozga. Čak jedno dijete na tisuću oboljelih  dobije encefalitis. Djeca koja boluju od kroničnih ili malignih bolesti, koja su na terapijama zračenjem, kortikosteroidima i slično mogu i smrtno stradati.

Virus nam dolazi iz susjednih zemalja, na primjer u BIH je prošle godine oboljelo više od 100 djece. Dr.Brzović upozorava kako je samo pitanje vremena kada će nam se dogoditi epidemija velikih razmjera:
Stoga apeliramo na sve roditelje zdrave djece koja nemaju kotraindikacije za cijepivo, odvedu dijete pedijatru ili obiteljskom liječniku da ono primi cijepivo i na taj način spriječe bolest i komplikacije kod svog djeteta, ali i one djece koja se ne mogu cijepiti.

Za pojavu bolesti “krivi” neodgovorne roditelje koji ne žele cijepiti svoju djecu:
Roditelji imaju neopravdane strahove i boje se cijepiti djecu, zbog toga što su se putem interneta, raznih site-ova, raznih priča  dezinformirali o povezanosti ovog cijepiva s poremećajima iz spektra autizma.

Ta priča nema svoju znanstvenu ni medicinsku osnovu :
S ovim cijepivom se cijepimo desetljećima i svi smo se mi roditelji cijepili s njim. Ono se pokazalo djelotvornim i sigurnim i nema razloga da roditelji odbijaju cijepljenje.

Roditelji svoju djecu dovode u rizik, a pedijatri očito ne koriste zakonske mogućnosti:
Postoji prekršajna odredba za roditelje koji odbijaju cijepiti dijete.Prijava ide na sanitarnu inspekciju i prema prekršajnom sudu, međutim naši pedijatri nastoje to riješiti s roditeljima tako da ga educiraju i da oni prihvate  ono što je najbolje za njihovo dijete.

Nema puno slučajeva da roditelji baš odbijaju cijepljenje, puno češće odugovlače s njim, pa je Splitsko -dalmatinska županija na “repu” po broju cijepljenje djece u Hrvatskoj.Možda ionako nedostatnom broju pedijatara ne ostaje previše vremena za objašnjavanja roditeljima ili smo počeli više vjerovati “uličnim” pričama, no vrijeme da se zamislimo što se moglo dogoditi da je virus “upao” na hematologiju ili pedijatriju splitske bolnice.