Thorin Hrastoštit i Harry Potter dolaze u Split

0

Sutra u Splitu počinje  “FantaSTikon”, splitska konvencije fantastike, igara i znanstvene fantastike.


Od 17.do 19. ožujka na splitskom FESB-u posjetitelji će moći igrati društvene, PC igrice i kvizove, poslušati brojna predavanja, izraditi kostime cosplayera, poći na radionice grafika, stripova…

Jedina manifestacija ovog tipa u Dalmaciji ima da tako kažemo ozbiljni dio i onaj opušteniji. Ovaj drugi dio konvencije započinje u petak ujutro, rekao nam je Marko Mlinar iz udruge FIST:
Ove godine imat ćete priliku vidjeti cosplayere naše goste po gradu i možete ih zaustaviti i s njima se slikati i tako nagradite njihov trud u izradi cosplay kostima.

Cosplay vam je zapravo kostimiranje u određenog lika iz mange, video igre ili filma, a trend su 90-ih počeli , a tko bi drugi, nego Japanci.Ove godine u Split dolaze najbolji cosplayeri iz susjednih država:
Udruga “Valinor” iz Beograda čiji je predsjednik za svoj kostim Thorina Hrastoštita iz Hobitta nagrađivan na nekoliko konvencija u regiji. Dolazi i naši lokalni obućeni u svoje omiljene likove iz serija i filmova.Najbolje nagrađujemo ne samo na cosplayu, već i raznim kvizovima.

Možda će konvencijom proštetat i Harry Potter, jer će se obilježiti 20.obljetnica tog slavnog književnog i filmskog lika projekcijama nekoliko kratkometražnih Harry Potter fan filmova.

Zašto su LEGO kockice hobi za odrasle, kako se stvarala “Dungeons and Dragons” igra, i ima li slavenske mitologije u “No Lord’s Throne” igri, to se može saznati na predavanjima.

A Korado Korlević će pričati o astronomiji:
Ima dva predavanja, jednon se tiče mladih i znanosti, a drugo je astronomsko predavanje čovjeka koji je otkrio preko tisuću asteroida, tri kometa i  čije je ime zauvijek upisano u nebesima.

Ostali ovogodišnji gosti su pisac i ilustrator , Aleksandar Žiljak, književnica Milena Benini i torgirska umjetnica Kristina Bilota Toxicpanda.

Cijene ulaznica su od 35 kuna za jedan dan do 75 kuna za tri dana, a ulaz FESB-ovcima i osnovnoškolcima je besplatan.