Bez cijepljenja, djeca ne mogu u splitske gradske vrtiće

0
Foto: Pixabay

U jeku upisa u dječje vrtiće grada Splita, koji traju još do 14.travnja, stigla je informacija kako grad Split mijenja pravilnik o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće.

Iza tako službenog naziva “krije” se zapravo odredba da se djeca koja nisu cijepljena neće moći upisati u vrtiće. Nema sumnje da je to odlučeno zbog nedavnih iskustava s ospicama koje su se, reklo bi se nakon 100 godina , pojavile kod nekoliko djece s područja Makarske i Sinja.

U strahu od epidemije, apeliralo se na roditelje da cijepe svoju djecu, a sad su potez povukli i u Gradu. Zatražili smo izjavu o tome, ali dobili smo samo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

U Republici Hrvatskoj cijepljenje je obavezno, a prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čak je propisana i novčana kazna za roditelja odnosno skrbnika koji odbije cijepiti dijete.
Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju propisuje kako Programe zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima utvrđuje ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra nadležnog za obrazovanje.
Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima propisan je uvjet cijepljenja djece protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja, za upis u vrtić.
Temeljem Programa zdravstvene zaštite djece,higijene i pravilne prehrane u dječjim vrtićima zadaća je dječjeg vrtića da: provjerava dokumentaciju o cijepljenju djeteta i upućuje roditelje na obvezu cijepljenja ako ono nije obavljeno.
Svake godine tijekom upisa od roditelja, među obveznom dokumentacijom koju je roditelj dužan priložiti uz Zahtjev za upis djeteta u vrtić,tražimo i podatke o zdravstvenom statusu djeteta.
To su djeca u dobi od jedne do šeste godine starosti koja se nalaze u razdoblju nerazvijenog imunološkog statusa i tek ga razvijaju u zajednici s drugom djecom tj. u kolektivu, što može biti i okidač za pojedina oboljenja.
Dakle, među ostalom upisnom dokumentacijom od pedijatra se traži Potvrda o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu iz koje imamo uvid o zdravstvenom statusu djeteta uključujući sveobuhvatno zdravstveno stanje, akutna ili kronična oboljenja, uhranjenost, stanje usne šupljine, imunološko stanje, cjepni status i sl.

U predškolskoj ustanovi prioritetna je zadaća briga o zdravlju svakog djeteta i osiguravanju uvjeta koji to omogućavaju.

Upravo zbog aktualnog društvenog problema o evidentnoj nižoj procijepljenosti djece prethodne dvije godine poseban naglasak nam je na informiranju roditelja i edukaciji istih o važnosti cijepljena u ovoj dobi i izloženosti djece u kolektivu što može rezultirati bolestima koje su zahvaljujući cijepljenju skoro iskorijenjene ili ih uopće nije bilo prisutno.

Uvažavamo i ubuduće ćemo uvažavati činjenicu da djeca često nisu u potpunosti procijepljena zbog različitih kontraindikacija kao što su preuranjeno rođena djeca, neurorizična djeca, djeca sa alergijama ili nekim drugim akutnim stanjima koja prolongiraju kalendar cijepljenja ili da ponekad nema na tržištu pojedinog cjepiva.
Ovo znači da navedeno neće biti zapreka za upis djeteta u vrtić.
Iznimka su ona djeca koja nikako nisu cijepljenja jer roditelj odbija cijepiti dijete.

Grad Split koji je osnivač vrtića brine o zdravlju djece zajedno sa stručnim službama vrtića i stoga je izmjenom i dopunom Pravilnika o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u predškolske ustanove Grada Splita samo istakao važnost,odnosno dužnost poštivanja zakonske obveze cijepljenja djece i prilikom upisa osigurao mogućnost informiranja roditelja o ovom problemu.