Splitski “higijenski” dobio dva nova odjela za kontrolu hrane i maslinova ulja

0

Znamo li kakvu hranu jedemo? Znamo li kakvo maslinovo ulje kupujemo? Stalno čujemo kako iz raznih predmeta, plastičnih bočica, dječjih duda, kozmetike… vrebaju opasni spojevi: ftalati, BPA, parabeni…S danas otvorena dva nova odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije to ćemo od sada znati.

Otvoreni su u sklopu proslave sv.Duje, zaštitnika Splita, kada Higijenski , kako ga još Splićani zovu, obilježava svoj Dan zdravlja.
Ravnateljica Jasna Ninčević:
Odjel za toksikologiju analizira intoleranciju na hranu, te razne parametre koji se mogu naći u hrani. Nabavili smo jedan uređaj vrijednosti gotovo milijun kuna kojim se vrše analize koje do sada nismo mogli raditi unutar Zavoda. Tu je i laboratorij za kemijsku analizu hrane i predmeta opće upotrebe. Najvažniji je segment laboratorij u sklopu odjela za ispitivanje organoleptičkih svojstava maslinova ulja.

Sada se u Hrvatskoj ispituje mikrobiološka ispravnost hrane, a ispitivanje je li ona sadrži i koliko teških metala, aditiva i sličnih kemijskih spojeva nije obavezno:
Od pesticida, teških metala, aditiva i toksičnih boja koje se nalaze u namirnicama se kontroliraju  upravo u ovakvim laboratorijima i mi želimo da se pravilnicima ojača kontrola i tih oparametara u hrani, a ne samo mikrobioloških.

Dovoljno je zadovoljiti par parametara da bi se neko maslinovo ulje proglasilo ekstra djevičanskim:
NIsu jasno propisani koji sve parametri moraju biti analizirani da bi ulje dobilo oznaku ekstra djevičansko, djevičansko ili oznaku niže kvalitete. Mora se definirat koja je to količina koju neki proizvođač ima. Mora se više uvest reda i provest bolju analizu uvoznih ulja, jer je nevjerojatno da na policama imamo  ekstra djevičansko maslinovo ulje za 25 kuna.

U Zavodu imaju ambiciozne planove, žele postati referentni centar i tako diktirati što sve treba analizirati i definirati količine koje proizvođači moraju imati. Analize su dosta skupe, ali su maslinarima i uljarima one su garant kvalitete :
Ako ćete uzet maslinovo ulje od 30 kuna, znat ćete da to nije te kvalitete.Ako ćete kupit ekstra djevičansko, onda ćete ga platit, a u toj cijeni je plaćena i analiza.

Županijski Zavod za javno zdravstvo prvi je krenuo u procjenu organoleptičkih svojstava, dakle miris, boja i ukus maslinova ulja. U školovanju grupe ljude koja to ocijenjuje u kontroliranim uvjetima pomogla je Splitsko -dalmatinska županija, kao i u opremanju novih odjela i laboratorija.