Opereta ”Kraljica lopte” nakon 91 godine opet na sceni

0
Foto: njuskalo.hr

Premijera Tijardovićeve operete “Kraljica lopte” održat će se 30. lipnja u 21 sat na stadionu Poljud.

Praizvedba je održana 1926. godine na Starom Placu. Dvije reprizne zvedbe održat će se 1. i 2. srpnja također u 21 sat. Cijena ulaznice je 100 kuna.

“Hajduk je na više načina pokušao realizirati želju da se izvede Kraljica lopte. Najprije zbog financijskih pa organizacijskih razloga nismo uspjeli realizirati ovu ideju. Studenti nisu to prihvatili, nego su se u tišini pripremali. Zahvaljujem se Sveučilištu, Akademiji, HNK-u bez kojih ne bi projekt bio priveden kraju.Hajduk je jedinstven po pitanju stabla a evo sada i operete. Čitajući neke knjige naišao sam na podatak da je do 15. godišnjice kluba, grad bio podijeljen na one koji su prihvaćali i one koji nisu prihvaćali nogomet kao igru. Nakon izvedbe se sve promijenilo u korist nogometa”, kazao je direktor marketinga i prodaje Hajduka Aljoša Bašić.

“Opereta je u tri čina, prvi se odvija u Splitu, drugi u Kairu, a treći opet u Splitu. Maestro Hari Zlodre i ja smo nastojali doći do autentične verzije, a predstava će trajati oko sat i pol vremena. Pred nama je bio veliki izazov jer se predstava se nije izvodila 91 godinu. Praizvedba je na Starom placu održana 1926. Mi ćemo također izvesti Kraljicu lopte na stadionu, odlučili smo da pozornica bude ugrađena u infrastrukturu stadiona. Bit će mjesta za šestotinjak gledatelja na izgrađenom gledalištu, čime se intimizira atmosfera. Samo na tekstu sam radila tri mjeseca, svaku prepravku smo trebali slati sinu Ive Tijardovića na autorizaciju, na koncu sam ga i rasplakala. Manje poznata činjenica je da je Tijardović bio igrač Hajduka, a na nagovor braće Kaliterna je napisao u 15 dana operetu”, izjavila je redateljica Jelena Bosančić.