Na najmlađima svijet ostaje – završio 27. ‘Mali Split’

0

Dva Marina i jedan Bruno osvojili su Grand prix 27. ‘Malog Splita‘ – glazbene manifestacije koja je sinoć održana na Prokurativama.

Maleni pjevači i pjevačice nastupili su u dvije kategorije, 16 mlađih nastupilo je u prvom dijelu ‘Mali Split’ a pobjedu je po odluci stručnog žirija i publike odnio Marin Bulić s pjesmom ‘Prijatelj’. U kategoriji ‘Teen fest’, u kojoj je nastupilo 8 pjevača, po ocjeni žirija pobijedio je Marin Dumanić s pjesmom ‘112’, dok je publiku osvojio Bruno Jurić s pjesmom ‘Mare’.

Najmlađi su se na legendarnoj pozornici raskošnim glazbenim talentima ponovno predstavili raspoloženoj publici na Prokurativama. ‘Mali Split’ glazbom oduvijek širi najljepše poruke mira, a sinoć su s Prokurativa pušteni bijeli golubovi, simbolični glasnici mira cijelom svijetu i taj je prizor razgalio sve na tom splitskom trgu. Trud najmlađih ove je godine nagradio poznati kantautor Pero Kozomara, autor pjesme ‘Mali Split smo mi’ koju je darovao dječjem festivalu, a ovom je pjesmom i otvoren ovogodišnji ‘Mali Split’.

Na Prokurativama se okupilo više od 500 izvođača, a uz domaće glazbene zvijezde na legendarne Prokurative stigli su  gosti iz svih krajeva Hrvatske, a ove godine ‘Mali Split’ je ugostio i najmlađe pjevače iz Poljske.

 

Zadovoljan je Jovica Škaro, umjetnički voditelj i osnivač ‘Malog Splita’: ‘Ovo je prizor koji sve ostaje bez daha, prepune Prokurative sretnih lica, izvrsna glazba i pravi maleni, veliki umjetnici. Čestitam svima jer su svi oni večeras pobjednici, glazba nas je spajala kad je za našu Domovinu bilo najteže, u vrijeme rata, kad sam osnovao dječji zbor ‘Prognanici’ kako bi toj djeci uljepšali makar dio uništenog djetinjstva, a glazba i sada ruši sve barijere’.

Dječji festival dobio je ove godine još jedno međunarodno priznanje, poziv za organizaciju San Remo juniora, izlučnog dijela poznatog talijanskog festivala za Hrvatsku, pa bi uz financijsku ponoć lokalnih te državnih institucija ‘Mali Split’ već dogodine mogao organizirati ovo natjecanje mladih pjevača. Ovogodišnji ‘Mali Split’  održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar – Kitarović, uz stalne pokrovitelje Splitsko dalmatinsku županiju i Grad Split.

Stoga u Festivalskom savjetu ‘Malog Splita’ vjeruju kako će i dalje imati potporu svih, kako bi ‘Mali Split’ i dalje okupljao malene glazbene talente i predstavio našu zemlju na ovoj popularnoj manifestaciji u poznatom talijanakom gradu.

Osim grand prixa uručene su i druge nagrade, Ana Siriščević zavrijedila je prvu nagradu žirija novinara, za najbolji scenski nastup nagrađeni je plesna skupina ‘Noa’, za najbolji tekst nagrađena je Lara Hajdarpašić, za pjesmu ‘Dar’, za najboljeg debitanta proglašena je Veronika Munitić, poljski gosti Zbora Jan Vlašimsky nagrađeni su prvom nagradom žirija autora. Umjetnički ravnatelj Jovica Škaro izabrao je svoga favorita , a to je zbor ‘Libretići’, dok je pravo iznenađenje stiglo iz Hrvatskog društva skladatelja koje je za umjetnički rad nagradilo Škaru.

Nakon još jednog ‘Malog Splita’ Prokurative su do dugo u noć odzvanjale dječjim smijehom i veseljem jer je uz sve nagrađene, po 27. put pobijedila ljubav i dječja pjesma.