Milanović: Hrvatska nema vlast ni premijera

0
Foto: CROPIX/Damjan Tadic

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u četvrtak je ocijenio da Hrvatska trenutno nema vlast ni premijera pa predsjednica Republike uzima ovlasti koje ne smije imati.

Sadašnju Vladu Milanović je, na konferenciji za novinare o nacionalnoj sigurnosti, po neharmoničnosti usporedio s vladom premijera Račana, dodajući da je ova još i puno gora.
Mislio sam da je to najgore, ali ovo što gledamo ne funkcionira. Sreća da nije neka veća kriza, uz predsjednicu koja želi biti premijer. Ne može uzimati ovlasti, ali to radi jer Hrvatska nema vlast ni premijera. To treba izbjeći. Po ovome smo posebni, ovo je neviđeno. Nikada u Europi se nije dogodilo da se vlada formira na ovakav način, smatra Milanović.
Vlada je formirana dobila je podršku u Saboru. Želio bih da nešto suvislo predlože, proračun, ali ovo ne sluti na dobro. Ranije nisu razgovarali, a sada se svađaju oko stvari koje su već riješene, poručio je Milanović.
Odgovarajući na novinarska pitanja o smjeni ravnatelja HRT-a i ideji da bi se on trebao birati dvotrećinskom većinom u Saboru Milanović je kazao da je takva većina nepotrebna.
To nije tako značajna dužnost. Pitanje je ima li uopće smisla dužnosnike birati dvotrećinskom većinom jer im ona daje božanske ovlasti.
Ocijenio je i da ne postoji ozbiljna opasnost da migrantski val umjesto po dosadašnjoj krene preko južne, Jadranske rute, prije svega zbog konfiguracije terena i prirodnih barijera.
Naši vojnici su borbena aristokracija i ne daj Bože da ih trebamo, jer oni u ratu brane neovisnost i njihova zadaća je da pucaju i ljude liše života, kazao je Milanović. (Hina)