EMA: AstraZeneca je sigurno cjepivo i korist nadilazi rizike

0
Foto: pixabay.com

AstraZeneca sigurno je cjepivo i korist nadilazi rizike, kazala je na press konferenciji izvršna direktorica Europske medicinske agencije EMA-e Emer Cooke.

Nakon što je više zemalja privremeno obustavilo korištenje AstraZenecina cjepiva, zbog straha od nuspojava, EMA je donijela procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece. Odbor je zaključio da je ovo sigurno cjepivo, rekla je Cooke.

Cjepivo nije povezano s rizikom od tromboembolijskih slučajeva ili pojave krvnih ugrušaka, kazala je i dodala da na temelju dostupnih dokaza i analiza ne mogu u potpunosti isključiti vezu između cjepiva i ovih incidenata. Napomenula je da ovakve situacije nisu neobične i da su očekivane.

Nakon odluke EMA-e ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je napisao: “EMA je odlučila: Astrazenecino cjepivo protiv COVID-19 je sigurno i nema jasne povezanosti s poremećajima zgrušavanja. Koliko nas ova odluka čini zadovoljnima, ne smije biti razlog opuštanju. Mjere i cijepljenje najučinkovitije je uporište protiv epidemije. Pokažimo da znamo i možemo bolje”, poručio je ministar.