Balkan zajedno protiv terorizma

0

Države zapadnog Balkana uskoro će usvojiti zajedničku strategiju borbe protiv terorizma čiju će provedbu pomoći najutjecajnije zemlje Europske unije, najavili su u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i posebna izaslanica francuske vlade za borbu protiv organiziranog kriminala Michele Ramis.

Ramis, koja uz ostalo koordinira djelovanje francuske vlade u borbi protiv terorizma, doputovala je u BiH kako bi se uvjerila u spremnost vlasti te zemlje za učinovito suočavanje s ovom opasnošću. Nakon razgovora s Mektićem novinarima je kazala kako je terorizam prijetnja koja ne poznaje granice pa je stoga potrebna bliska suradnja svih država koje su toj opasnosti izložene. Ovo su prekogranične prijetnje koje su problem cijelog niza zemalja, naglasila je Ramis.

Ministar sigurnosti BiH Mektić kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara regionalni pristup u suočavanju s terorizmom. Najavio je kako će 17. i 18. travnja u Sloveniji u sklopu Brdo procesa biti potpisana izjava ministara unutarnjih poslova država zapadnog Balkana o zajedničkoj strategiji borbe protiv terorizma a očekuje se i sudjelovanje ministara policije Francuske, Njemačke i Italije. Trebali bismo potpisati političku izjavu o uspostavi regionalne incijative za borbu protiv terorizma, istaknuo je Mektić pojašnjavajući kako bi nakon toga stručnjaci dogovorili precizne načine borbe protiv terorizma i sprječavanje krijumčarenja oružja.

Michele Ramis kazala je kako vlada u Parizu snažno podupire ovakvu inicijativu. Veoma smo zainteresirani za regionalnu inicijativu kao i za sve druge aspekte borbe protiv terorizma i trgovine oružjem, rekla je Ramis ističući kako je jasno da će jača suradnja biti u interesu svih koji su uklljučeni u borbu protiv terorizma. Podsjetila je kako je Francuska prošle godine bila žrtvom brutalnih terorističkih napada te je i sama suočena s prijetnjom koju predstavljaju poglavito povratnici s ratišta u Siriji.

Znamo puteve kojima dolazi ilegalno oružje i koje se koristi za teorističke napade, kazala je Ramis dodajući da je kordinacija nužna kako ne bi bio nikakvih praznina u naporima da se ti kanali prekinu.

Ministar Mektić je potvrdio kako su povratnici s ratišta u Siriji i Iraku koji su se tamo borili u redovima terorističke Islamske države (IS) problem i za BiH no sigurnosne službe u toj zemlji smatraju kako se od toga ne može odvojiti problem financiranja terorizma koji je opet povezan s korupcijom kroz “pranje” novca. Mektić je dodao kako je deradikalizacija povratnika s inozemnih ratišta također veliki izazov pa u BiH pokušavaju osmisliti cjeloviti pristup kojim bi se taj postupak učinkovitije provodio. (Hina)