Belkantistički dragulj Vincenza Bellinija ‘Norma’ premijerno u HNK Split

0
Foto: PR

U subotu 9. veljače na velikoj sceni HNK Split u produkciji Opere splitskog nacionalnog kazališta u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijerno će biti izvedeba Norma, tragična opera u dva čina Vicenza Bellinija. Pod ravnanjem maestra Antonia Pirollija, a u režiji Christiana Romanowskog izuzetno zahtjevnoj naslovnoj ulozi druidske svećenice Norme jedna je od najboljih interpretkinja te uloge, splitskoj publici dobro poznata, talijanska sopranistica Daniela Schillaci. Ostali protagonisti su tenor Bože Jurić Pešić u ulozi Pollionea, sopranistica Antonija Teskera kao Adalgisa te bas Ivica Čikeš kao Oroveso, uz ostale soliste te Zbor i Orkestar HNK Split.

Bellinijeva Norma opera je iznimne lirske i dramatične ljepote. Ovim belkantističkim remek-djelom klasične mirnoće ispod koje kuljaju najsnažnije strasti, Vincenzo Bellini dosegao je vrhunac svog razvoja. Pozadina na kojoj se odvija drama ljubavi i izdaje borba je za slobodu Galije od rimskih zavojevača. Moćna druidska svećenica Norma (Daniela Schillaci) vodi svoj narod u pobuni protiv Rimljana. Pollione, rimski prokonzul (Bože Jurić Pešić) s kojim Norma ima dvoje djece, sada ljubi mladu hramsku svećenicu Adalgisu (Antonija Teskera). Očajna Norma prevarena je od voljenog muškarca zbog kojeg je prekršila zavjet nevinosti. Kazna koju će joj za to izreći vlastiti sunarodnjaci samo je jedna – smrt. Očajna, planira žrtvovati se u lomači, a prije toga svojom rukom ubiti djecu. U posljednjem trenutku Pollione shvaća da, nakon svega, ipak voli Normu i njih dvoje zajedno odlaze na pogrebnu lomaču. Sama Bellinijeva glazba je zadivljujuća je to kombinacija belkanta i teških, dramatskih trenutaka. Najpoznatija arija svakako je jedinstvena arija Casta Diva, ali čitava opera obiluje istinskim muzičkim draguljima.

Osim navedenih protagonista u nekim od predstojećih repriznih izvedbi ulogu Orovesea tumačit će bas Mate Akrap, u ulozi Clotilde izmjenjivat će se Marija Buzdovačić Peručić i Ivona Bosančić Lasić, a ulogu Flavija tumačit će Vinko Maroević i Špiro Boban.

Nakon premijere u subotu 9. veljače koja započinje u 20 sati, prve reprizne izvedbe na programu su 11, 14, 16, te 26. i 28. veljače.