Besplatna edukacija budućih programera u SD županiji

0
Foto: pixabay.com

Splitsko dalmatinska županija, kao ustanova zadužena i za razvoj gospodarstva i obrazovanja na svom području, odlučila je krenuti u program promocije i pokretanja IT sektora.

Jedna od aktivnosti Centra nazvanog EDIT je i besplatna škola programiranja za učenike viših razreda osnovne i prva dva razreda srednjih škola. Stoga će se ova škola prve godine provoditi u 17 škola – od čega 8 osnovnih i 9 srednjih duljem Županije u osam gradova – Imotskom, Makarskoj, Omišu, Splitu, Sinju, Trogiru i Kaštelima. Obuhvaćeno je gotovo 500 učenika

Župan Blaženko Boban kaže da je cilj učenike ohrabriti da upisuju taj smjer na fakultetima. To je visokoprofitabilno zanimanje koje ne traži prostor, gradilište, infrastrukturu već samo računalnu opremu s kojom se može raditi bilo gdje. Riječ je o programu čiji će se rezultati vidjeti za par godine, kaže župan. Zahvalio je svim sudionicima procesa- splitskom Sveučilištu, Prirodno matematičkom fakultetu , FESB-u, 3. Gimnaziji odnosno MIOC-u te Udruzi DAMP.

Splitske IT tvrtke dobivaju poslove na stranom tržištu, međutim brzo se nađu u problemu kada dobiju upite za veće poslove jer se suočavaju s nedostatkom programera, kaže župan. To je jedan od glavnih zapreka rastu IT sektora- nedostatak značajnijeg broja školovanih i kvalificiranih informatičara. Budući je to strateška mjera , jer se u kratkom roku ne može školovati velik broj programera, tu se uključila Splitsko dalmatinska županija.

Župan se pohvalio kako imaju podršku i angažman privatnog sektora kojem se posebno zahvalio, a najavio je širenje projekta i na otoke.

Na ovakav način Splitsko dalmatinska županija bori se za ravnomjeran razvoj ali i protiv negativnih demografskih trendova. Također, ove mjere nastavljaju se na županijske mjere pronatalitetne politike i politike brige za mlade na način da se, nakon završenog školovanja za njih osigura mogućnost kvalitetnog zapošljavanja i napredovanja. Na predstavljanju je bio i direktor tvrtke HR Cloud Vedran Vukotić. Potvrdio je kako se IT sektoru dogodila revolucija u smislu da poslovi danas, uz pomoć tehnologije, lako prelaze granice.Dodajmo kako će učenici kroz ovaj program učiti izradu web stranica i web aplikacija.