Božidar Maljković izabran u katerogiji pojedinca za kuću slave splitskog sporta

0

Na sjednici Odbora časti, deset predstavnika sportova i sedam sportskih novinara odabrani su za počasnike za 2019.: Božidar Maljković, slavni košarkaški trener, Lovro Radonić, velikan splitskog i europskog vaterpola iz VK Mornara i kao momčad Košarkaški klub Jugoplastika, izdanje 1989.

Do sada su se birali pojedinačni laureati, ukupno ih je do sada 24, posljednji inaugurirani bio je Mislav Bezmalinović za 2012. godinu. Poslije toga izabrani su po strogoj proceduri Ratko Rudić za 2013. i Branko Cikatić za 2014., ali nisu još doživjeli inauguraciju, jer po riječima bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara, kako kažu, nije bilo sredstava (radilo se o cca 60.000 kuna). Upravni odbor Udruge za osnivanje Muzeja sporta odlučio je nastaviti s izborom počasnika, uz novu kategoriju počasnika veterana i to zato, jer su brojni bivši sportaši ostajali zaboravljeni obzirom da ih njihovi klubovi ili savezi nisu predlagali. Zato je postavljena kategorija sportaša čija je karijera završila prije četrdeset i više godina.

Što se tiče nove kategorije, počasnih kolektiva,tu je zaključeno da su mnoge momčadi i ekipe kao kolektivi ostali zakinuti, pa je utvrđena kategorija Počasnih momčad,ekipa, satava, jer su baš te određene generacije proslavile splitski sport u svijetu.

Dakle, do sada su u Kući slave 24 sportaša, trenera i doprinositelja (funkcinara), koji su bitno doprinijeli slavi splitsklog sporta, slijedi inauguracija Rudića, Cikatića i sad najnovijih laureata Maljkovića i Radonića.