Braća Šime i Mihovil Fantela osigurali medalju

0

Braća Šime i Mihovil Fantela osigurali su medalju uoči sutrašnjeg Plova za odličja klase 49’er na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu za olimpijske klase u danskom Aarhusu.

Nakon 12 jedrenja, braća Fantela imaju 13 bodova prednosti ispred njemačke posade Tim Fischer (FIŠER)-Fabian Graf pa im sedmo mjesto u završnom plovu deset najboljih svjetskih posada u ovoj klasi u subotu garantira naslov svjetskih prvaka. Na trećem mjestu su Nijemci Erik Heil (HAJL) i Thomas Ploessel (PLESL) s 18 bodova zaostatka pa bi u Medal Raceu morali pobijediti, a braća Fantela biti posljednji ili diskvalificirani da bi završili regatu iza njih. Četvrtoplasirani Francuzi Mathieu Frei (MATJE FREJ) i Noe Delpech (DELPEŠ) zaostaju za Zadranima nedostižnih 27 bodova.

Nakon što su kvalifikacije zaključili na 11. mjestu, jedno mjesto ispod Olimpijske norme za Tokio 2020. i izvan kruga deset najboljih posada za Medal Race, šest jedrenja finalne serije Šime i Mihovil su odradili maestralno. Redom su imali osmo, prvo, četvrto i drugo mjesto pa su petak dočekali s istimm brojem bodova kao Fischer i Graf. U prvom su današnjem plovu bili dvanaesti, a Fischer i Graf tek 21. što su odbacili kao najslabiji plasman, ali im se u zbroj vratilo 20. mjesto iz 9. plova. U drugom jedrenju su Braća Fantela drugi prošli kroz cilj, a Nijemci su bili sedmi, pa je prednost narasla na 13 bodova.

 

Medal Race se boduje dvostruko, bez mogućnosti odbacivanja, pa prvo mjesto nosi 2, a deseto 20 kaznenih bodova. Dakle, ako pobijede u subotnjem plovu, Fischer i Graf će imati 77 bodova, a sedmo mjesto braći Fantela donosi ukupno 76 i zlatnu medalju.