Braća Fantela svjetski prvaci

0

Braća Šime i Mihovil Fantela osvojili su zlatnu medalju u klasi 49’er na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu u danskom Aarhusu (ORHUSU). Petim mjestom u Plovu za odličja sačuvali su prednost iz prvih 12 jedrenja pred dvije njemačke posade.

 Braća Fantela su znali da im je plasman među prvih 7 mjesta u završnom plovu desetorice najboljih osigurava zlatnu medalju. Od starta su kontrolirali njemački dvojac Fischer-Graf koji im je jedini mogao uzeti zlato iz ruku. Do kraja su mirno odjedrili, napredovali na peto mjesto, a Nijemci su se posvetili međusobnoj borbi jer će u Tokiju na Olimpijskim igrama biti mjesta samo za jednu od te dvije posade. Fischer i Graf su obranili drugo mjesto ispred dvojca Heil-Ploessel.

 Šime Fantela je s Igorom Marenićem dva puta bio prvak svijeta u klasi 470, a njih su dvojica i aktualni olimpijski pobjednici u toj klasi. Promjena klase i promjena flokiste nije smetala Šimi da, ovaj put s bratom Mihovilom, dođe i do svog trećeg naslova prvaka svijeta.

 Uživam jedriti s bratom, ovdje smo došli po olimpijsku normu a kući u Zadar nosimo zlato. To je sjajno, ovo nam je tek druga godina u ovoj klasi. Cijeli naš tim je zaslužan za ovo, sjajno smo radili. Ovo je bio dobar tjedan za nas, ali moramo još puno sati provesti u brodu da bi u Tokiju za dvije godine osvojili olimpijsku medalju i tako ostvarili naš san, izjavio je Šime Fantela nakon prolaska kroz cilj.

Braća Fantela su prikupila 72 kaznena boda. Pobjedom u Plovu za odličja do srebra su došli Francuzi Frei i Delpech  s 91 bodom, a slijede dvije njemačke posade, Fischer -Graf s 93 i Heil -Ploessel  sa 100 kaznenih bodova.