Branitelji dodjeljuju priznanje grupi The Dire Straits Experience

0
Foto: en.wikipedia.org

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, dodijelit će u ponedjeljak, 23. listopada u 17 sati u hotelu Panorama u Zagrebu grupi The Dire Straits Experience „Veliku zlatnu plaketu“ za izvođenje čuvene pjesme „Brothers In Arms“.

Ta je pjesma na određeni način postala himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskoga rata. Ova dirljiva pjesma s velikim je uspjehom utkana i u video spot Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije, koji je poginuo na ratnom zadatku, na prvim crtama obrane, 10. kolovoza 1991. Spot nosi naziv „Banijska ratna praskozorja“, a sastavljen je od njegovih posljednjih snimaka, pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“, prilikom izviđanja. Jedan od gardista na snimci je i današnji ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved.

Pjesma „Brothers In Arms“ („Braća po oružju“) od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja i stradalnika. Ona je i spomen svim nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje u svijetu. Stoga su hrvatski branitelji odlučili da „Veliku zlatnu plaketu“ uruče grupi The Dire Straits Exprience, a u povodu njihova velikog koncerta 24. listopada u zagrebačkoj „Ciboni“, gdje će se obilježiti i 40-ta obljetnica od osnutka Dire Straitsa. S obzirom na to da originalni Dire Straits ne sviraju već niz godina, dolazak The Dire Straits Experience s dva originalna člana benda je idealna prilika da se zahvalimo bendu, navode branitelji.