Branitelji: “Izdani su nacionalni interesi!”

0
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Branitelji s područja od Istre do Dubrovnika prozvali su bivšu Milanovićevu Vladu i tehničku Oreškovićevu za veleizdaju i to zbog davanja zelenog svjetla za otvaranje poglavlja 23. i 24. u pregovaračkom postupku o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko – dalmatinske županije Ivan Turudić ističe kako su time otvorena vrata hajke na hrvatske branitelje protiv kojih su u Srbiji već pokrenuti sudski postupci: “Mi nemamo više vremena čekati. Doći ćemo u poziciju da ćemo doživjeti takav pritisak ostalih 27 članica EU da ga jednostavno nećemo moći izdržati. Morat ćemo dopustiti i zatvaranje poglavlja 23. i 24., ulazak Srbije u Europsku uniju, a onda se vraćamo na onaj problem o kojem govorimo, a to je europski uhidbeni nalog i otvoreni lov na hrvatske branitelje.

Da je hrvatska diplomacija radila iza leđa javnosti i branitelji, dovoljno svjedoči i podatak kako je nemoguće vidjeti tekst pregovaračkog dokumenta, upozorio je predsjednik HVIDR – e grada Zadra Ivica Arbanas: “Nemamo ni prijevod teksta sporazuma, niti okvira pregovaranja o poglavljima 23. i 24. Ne možemo dobiti podatak što je to ispregovarano, a zanima nas zašto se to taji.Zašto građani nemaju pravo na informaciju? Vjerujem da bi čitajući taj prijevod otkrili i zašto se to skriva od javnosti.