Branitelji uklanjaju šator iz Savske

0
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon točno 555 dana prosvjeda, šatoraši su odlučili okončati prosvjed pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu i ukloniti šator kojeg će simbolično pohraniti u gradu Vukovaru.

Točno u podne u šatoru je održana posljednja konferencija za novinare na kojoj su ratni veterani objasniti razloge za obustavljanje prosvjeda.

Đuro Glogoški je u izjavi za Radio Dalmaciju kazao kako su stvoreni svi preduvjeti za odlazak iz Savske, postignuti su zacrtani ciljevi od kojih je glavni bio odlazak čelnih ljudi ministarstva branitelja, koji kako kaže Glogoški nisu radili svoj posao:”Razgovarali smo i objedinjavanju prava branitelja u jedan zakon. Pokrenute su sve inicijative u tom pravcu. Hrvatski branitelji će sudjelovati u radu ministarstva na način da če dati svoj doprinos u donošenju novog zakona koji bi u konačnici trebao postati ustavni zakon.

Dvije i pol godine pokušavali smo razgovarati s čelnicima institucija, nije bilo razumijevanja. Zato smo tražili smjenu, nisu radili svoj posao, a primali su plaće. Željeli smo da hrvatski branitelj ima mjesto u društvu, a Domovinski rat mjesto u povijesti. Neki su željeli nešto drugo, zaključio je jedan od istaknutijih prosvjednika Josip Klemm.

Ministar branitelj Tomo Medved u izjavi za Radio Dalmaciju izjavio je kako je postignut dogovor s braniteljima te su ispunjeni uvjeti za uklanjanje šatora. Na temelju dosadašnji razgovora i rezultata tih razgovora ministar Medved optimističan je po pitanu rješavanja problema branitelja.

Šator iz Savske, u kojem su branitelji boravili posljednjih 555 dana preselit će se u Muzej Domovinskog rata u gradu heroju, Vukovaru.