Brodosplit danas isporučuje polarni kruzer i Vladi vraća državno jamstvo

0
Foto: PR

U splitskoj Gradskoj luci  u 9 sati održat će se svečanost isporuke novogradnje 484, polarnog kruzera koji će nositi ime Hondius, a Brodosplit ga je izgradio za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

Odmah nakon primopredaje, bit će upriličeno svečano potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija, takozvani „sistership“ za istog naručitelja.

Vrijednost ta dva broda je preko 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto. Odmah po isporuci Vladi RH bit će vraćeno državno jamstvo u visini od 36 milijuna eura,  kojim nam je Vlada dala potporu i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 484.

Polarni kruzer izgrađen je s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje je gotovo 80% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Brod za krstarenja polarnim područjima prvi je takav brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, priopćeno je iz Brodosplita.