Bruxelles: Treći napadač u bijegu

0

Belgijsko savezno tužiteljstvo objavilo je dosadašnje rezultate istrage terorističkih napada u zračnoj luci Zaventem i na postaji podezemne željeznice Maelbeek u kojima je, po zadnjim podacima, poginula 31 osoba, a oko 270 ih je ranjeno.

Tužitelj Frederic Van Leeuw rekao je na konferenciji za novinare da je do prve eksplozije došlo u utorak ujutro u 7.58 u dvorani u kojoj se putnici registriraju za odlazne letove. Trideset sekundi nakon prve, dogodila se druga eksplozija stotinjak metara dalje.

Jedan od trojice muškaraca koji se vidi na snimci sigurnosnih kamera, onaj u sredini, bombaš je samoubojica. Riječ je o Ibrahimu El Bakraviju, rođenom 1986. u Bruxellesu, a identificiran je zahvaljujući otiscima prstiju. Drugi muškarac, također odjeven u crno kao i El Bakravi te s crnom rukavicom na lijevoj ruci, još nije identificiran.

Treći napadač u bijeloj jakni i s crnim šeširom na glavi ostavio je torbu s eksplozivnom napravom koja međutim nije aktivirana. Ta naprava bila je veća od prve dvije koje su eksplodirale. Muškarac u bijeloj jakni je još u bijegu i nije indentificiran. Portal belgijskog lista La Derniere Heure ranije je objavio da je riječ o Nadžimu Lakraviju, no to je demantirano. Osim toga u zračnoj luci nije pronađeno drugo oružje, rekao je tužitelj.

Nakon što su objavljene fotografije trojice osumnjičenih, policiji se javio taksist koji ih je prepoznao jer ih je dovezao u zračnu luku. Policija je pretražila zgradu u ulici Max Roos u Schaerbeeku, gdje je ih je taksist pokupio, te pronašla 15 kg eksploziva i kemikalije za izradu bombe, detonatore i kofer sa čavlima i vijcima.

Ispred zgrade u kanti za smeće pronađeno je računalo u kojem su našli oporuku Ibrahima El Bakravija u kojoj kaže da ne zna više što napraviti, da ga posvuda traži policija i da ne želi završiti u zatvoru kao Salah Abdeslam.

Vezano za napad u podzemnoj željeznici u europskoj četvrti pored ključnih europskih institucija, bombaš samoubojica bio je drugi brat Kalid El Bakravi. On je aktivirao eksplozivnu napravu u drugom vagonu željezničke kompozicije u trenutku dok je vlak napuštao stanicu Maelbeek.

Braća El Barkavi imaju opsežan policijski dosje, koji je doduše povezan s kriminalom, a ne s terorizmom.

Savezni tužitelj je rekao da u interesu istrage nije poželjno davati više informacija o istrazi. Istaknuo je da će priopćavati samo provjerene informacije, koje ne mogu naštetiti istrazi.