U Bruxellesu predstavljen Savez za koheziju

0
Foto: European Union / Denis Closon

Izaslanstvo dubrovačko-neretvanske županije sudjelovalo je na službenom predstavljanju Saveza za koheziju u sklopu Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Savez za koheziju je koalicija onih koji smatraju da kohezijska politika EU mora ostati jedan od stupova budućnosti Unije.

Savez, koji su osnovala vodeća europska udruženja gradova i regija i Europski odbor regija, poziva na to da se u okviru proračuna EU-a nakon 2020. godine kohezijska politika učini snažnijom, učinkovitijom, prepoznatljivom i dostupnom svim regijama EU-a.

Kohezijska politika temeljna je politika EU. Bez nje Europska unija ne bi ostvarila svoj puni smisao. Unatoč poteškoćama u provođenju, kohezijska politika mora opstati, treba ju dalje razvijati, ali ona nema alternativu. Stoga je Savez za koheziju dobrodošla inicijativa, još jedan snažan glas za kohezijsku politiku, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Također, u okviru Europskog tjedna regija i gradova predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz održao je na plenarnom zasjedanju prvi govor o stanju Europske unije sa stajališta regija i gradova, a među temama su bili i izazovi s kojima će se u predstojećim godinama suočavati lokalne i regionalne vlasti u područjima kao što su migracije, zapošljavanje i rast, klimatske promjene, socijalna i teritorijalna kohezija i pokretanje Europske platforme za širokopojasnu mrežu.

Inače, na 15. Europskom tjednu regija i gradova okupilo se više od pet tisuća predstavnika lokalnih vlasti, stručnjaka i aktera u području regionalne politike Europske unije.