Burić i tajna sobe 804

0
Foto: Radio Dalmacija

Trener Hajduka Damir Burić komentirao je na konferenciji za novinare svoju prvu sezonu na kormilu Hajduka. Najavio je plan i program priprema za novo izdanje HNL-a.

Sezona je prošlog ljeta krenula turbulentno. Bilo je dosta promjena, otišla je nekolicina starijih igrača, nositelja igre, kapetana. Popunili smo momčad s dosta mladih igrača, odigrali osam europskih utakmica i napredovali u financijskom i sportskom smislu. Ostaje žal što nismo preskočili i posljednju prepreku, Slovan Liberec, i stavili točku na i. To nam je bio dobar temelj za prvenstvo gdje smo nakon završetka europskog puta nanizali velik broj utakmica bez poraza, bez primljenog gola i došli uz bok Dinamu i po bodovima, ali i u međusobnim utakmicama. Velik broj utakmica koje smo odigrali na visokom nivou donio je Caktašu i Miloviću i pozive u A reprezentaciju, a Baliću, Vlašiću i Tudoru u mladu reprezentaciju. Prvi dio je zaključen dobrim igrama i relativno dobrim rezultatom, dugo vremena nismo bili bliže Dinamu. U zimskom prijelaznom roku su nam otišli Caktaš, Milović i Balić, zbog ozljeda smo dugo bili bez Ohandze, Vlašića, Bencuna, Velasqueza, Nižića… Kadar smo popunili mladima – Šimić, Kalik, Mastelić, Vojković… Suženi izbor igrača doveo je do slabijeg bodovnog učinka na proljeće, koliko god smo htjeli, nismo mogli više. U nekim smo utakmicama išli iznad svojih mogućnosti. Vidjeli smo da u mladim igračima ima potencijala, ali i pogrešaka i oscilacija u formi, taj dio njihova sazrijevanja moramo istrpjeti. Kod nas je uvijek tanka linija od euforije do apatije, a ja bih volio da standard koji smo nametnuli u svlačionici vrijedi i vani – da budemo stabilni, kontinuirani i radišni i sprovodimo dogovoreno. To je naš put, kojim idemo do cilja. Podigle su se vrijednosti mladih igrača, i tržišna i sportska. Na to smo mogli utjecati i to smo pokazali. Bilo je dosta lijepih momenata, ali i težih situacija poput eliminacije iz domaćeg Kupa i poraza od Slovana iz Libereca. Dobre igre protiv Dinama su pokazale da se možemo nositi s momčadi koja je i financijski i infrastrukturno i logistički ispred nas. Pokazali smo da se na nas može i mora računati, rekao je u uvodu Burić i potom puni školski sat odgovarao na novinarska pitanja.

Kad vidim naše momke i čujem njihove priče i razmišljanja, ja sam dio njih. Volim i poštujem ovaj klub iznad svega, želim neke stvari promijeniti. Želim da budemo pravi, da idemo dobrim putem. Vidim da momčad to prihvaća. Nema mi veće sreće od one koju sam doživio u subotu. Čekam lift na 8. katu hotela Panorama par sati pred dvoboj sa Zagrebom i čujem kako se ore hajdučke pjesme iz sobe 804. Pitam na recepciji tko je u sobi – Juranović i Toma Bašić! Pjevaju sve u šesnaest, viču i urliču, cijeli kat se trese. To mi je fenomenalna priča, kao da sam dobio utakmicu. Momci zdravo razmišljaju i imaju osjećaj za klub. To je neprocjenjiva vrijednost, sretan sam što imam takve momke, naglasio je Burić.

Trener Hajduka otkrio je i plan priprema za novu sezonu. Igrači će imati kratak, ali aktivan odmor, moraju se držati plana rada. Očekujemo ih sve na prozivci 8. lipnja. Kroz prvi tjedan ćemo potvrditi dijagnostičke vrijednosti i odrediti plan priprema za Austriju. Tamo krećemo 17. lipnja, odigrat ćemo par međunarodnih utakmica i produžiti do Maribora. I tamo ćemo odigrati dvije utakmice, da bi oko 1. srpnja došli u Split. Aklimatizirat ćemo se i pripremiti za prvu utakmicu 2. pretkola Europa lige 14. srpnja. Tri dana kasnije nam počinje i prvenstvo, moramo se spremiti. Vrijeme će pokazati kroz razgovore koje ćemo imati koji nam igrači ostaju, a koji odlaze ili pak dolaze. Očekuje nas jedno napeto razdoblje, zaključio je Burić.