Četvorici navijača zabrana dolaska na utakmice

0
Foto: Božidar Vukičević / Cropix

Četvorici navijača koji su uhićeni nakon utakmice Hajduk-Rijeka izrečena je zabrana dolaska na utakmice Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije.

Riječ je o dvojici 24-godišnjaka, te po jednom 28-godišnjaku i 30-godišnjaku koji su privedeni nedugo nakon utakmice jer je pregledom snimki nadzornih kamera otkriveno da su megafonom predvodili skandiranje neprimjerenog sadržaja. Policija ih je nakon kriminalističke istrage zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju privela sucu istrage Županijskog suda u Splitu s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora. Sudac je to odbio i pustio ih je na slobodu. Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu i opet zatražilo zatvor zbog opasnosti od ponavljanja istog ili počinjenja novog kaznenog djela.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret te je dosljedno tome protiv četvorice okrivljenika temeljem odredbe članka 98. stavak 5. u svezi s člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku odredilo mjere opreza zabrane posjećivanja određenog mjesta i područja, i to svih utakmica HNK Hajduk Split i nogometne reprezentacije Republike Hrvatske na način da se ne smiju približiti mjestu odigravanja utakmice na razdaljinu manje od 500 metara. U slučaju nepridržavanja mjera opreza, one će se zamijeniti istražnim zatvorom, objavilo je tužiteljstvo na svojim stranicama.

Podsjetimo, dvadeset dvogodišnjaku koji je pred kraj utakmice upao u teren s vatrogasnom šipkom određen je petnaestodnevni pritvor.