Četvrti tjedan za redom porasle cijene goriva

0

Četvrti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za čak 27 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,68 do 8,72 kune, ovisno o kompaniji.

To je ujedno i najveće poskupljenje benzina od početka rujna prošle godine. Također, u posljednja četiri tjedna, litra benzina poskupila je ukupno 56 lipa zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 28 kuna.

Značajno su porasle i cijene eurodizela. Litra eurodizela skuplja je za 23 lipe i sada se prodaje u rasponu od 7,83 do 7,85 kuna. To je ujedno i najveće poskupljenje od druge polovice listopada. U posljednja četiri tjedan litra ove vrste goriva viša je ukupno 53 lipe, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 26,5 kuna.

Također poskupio je i autoplin, no ne toliko. Od utorka vozači koji koriste ovu vrstu goriva litru plaćaju 4 lipe više, a na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,86 kuna.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. S obzirom na to da je barel sirove nafte (tipa Brent) opet ispod 40 dolara (kreće se oko 39,53 dolara i budući da je u utorak tečaj dolara bio 6,81 (deset lipa niže nego prije tjedan dana), te ako se spomenuti uvjeti zadrže do kraja tjedna, idućega ne bi trebali očekivati veće promjene cijene goriva.