Cijeli Split na oproštaju od legendarnog Olivera

0
Foto: Zvonimir Barisin/Cropix

Deseci tisuća ljudi okupili su se na splitskoj rivi kako bi ispratili Olivera Dragojevića na posljednje putovanje  prema Veloj Luci gdje će biti pokopan danas u 18 sati.

“Cijeli Split” spustio se na rivu kako bi  ispratio legendarnog umjetnika Olivera Dragojevića prema Veloj Luci, a takav ispraćaj nije viđen u zadnjih 80 godina kada je umro poznati splitski političar Ante Trumbić.

Pokraj lijesa s bijelim ružama bila je Oliverova supruga Vesna i sinovi, a izmjenjivali su se njegovi najbliži prijatelji i suradnici, među kojima su bili: Tonči Huljić, Petar Grašo, Goran Karan, Doris Dragović, Stjepan Hauser, Zlatan Stipišić Gibonni, Joško Banov, Tony Cetinski, grupa “Dupini”…

“Hvala Olivere, kralju”, “Hvala, legendo”, neki su od povika brojnih Splićana koji su svoju ljubav i štovanje Oliveru Dragojeviću iskazivali posebno i dostojanstveno, uz pjesmu i pljeskanje.

Na lijes su bacali cvijeće, kape i navijačke šalove, a mimohod je pjesmom pratila klapa “Kontra” koja je na pozornici na rivi uz trasu kojom je prolazio Oliverov lijes izvodila njegove legendarne pjesme: “Cesaricu”, “Splite moj”, “Moj lipi anđele”, “Još ovaj put”, “Vjeruj u ljubav”, “Moj galebe”…

Prema procjeni policije na ispraćaju je bilo više od deset tisuća ljudi koji su na visokim temperaturama i jakom suncu strpljivo bili raspoređeni duž cijele Rive i gatova uz nju, ali i u Marmontovoj, na Matejušci, te na Prokurativama te čekali da njegov lijes prođe blizu njih.

U splitskoj luci se okupilo i više stotina plovila, koji su Olivera pozdravljali sirenama i bakljadom. Uz njih, bila je i Hrvatska ratna mornarica s dvije raketne topovnjače.

Zvonik svetog Duje također je pozdravio “svog Olivera”.

“Tek sad vidim što mi znači Vela Luka..”.zapjevala je klapa i svi okupljeni dok se lijes s Oliverovim tijelom približavao katamaranu koji će ga prevesti do njegova vječnog počivališta na Korčuli.

Prije posljednjeg Oliverovog ‘đira’ po splitskoj Rivi u crkvi sv. Frane je u 18.30 sati održana misa kojoj su prisustvovali njegova obitelj, uži krug prijatelja i suradnika.

Lijes s Oliverovim tijelom se u 19.50 sati ukrcao na katamaran Jadrolinije, te zajedno sa članovima obitelji Dragojević otplovio za Korčulu. Uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala, velikog zvona na zvoniku sv. Duje, prate ga brodovi Lučke kapetanije MUP- a i HRM- a. I

nače, bumbala su posljednji put brecala davne 1938. godine povodom smrti Ante Trumbića. Ispaljene su rakete, zapaljene bengalke, a brodovi započeli trubiti.

Oko 20.30 sati u blizini Hvara,  između Galešnika i Stipanske, katamaran s Oliverom i obitelji ispratilo je  500 brodica s okolnih otoka i to sve u organizaciji Pokreta otoka.

Gradski autobusi su na svojim vozilima uputili zadnje “Zbogom Olivere” a navijačka skupina Torcida se u 17 sati okupila kod Starog placa. Svi odjeveni u bijele košulje nešto prije 18 sati krenuli su put Rive gdje su potom formirali špalir. A građani, oni su pjesmu prihvatili i pjevali punim srcem cijelim putem.

Sa vrha kampanela sv. Duje Torcida je spustila veliki nacrtani portret Olivera Dragojevića koji prikazuje njega na brodu, u jednoj ruci drži (timun) volan, a u drugoj upaljenu bengalku. Za to vrijeme je upaljena i bengalka na sv. Duji. Ali i još 70 bengalki na Rivi. Baš onoliko koliko je godina imao Oliver kada je preminuo.