Dalmatinski veštit u Registru kulturnih dobara RH

0

Umijeće izrade i kultura odijevanja dalmatinskog veštita novo je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

Riječ je o prepoznatljivoj tradicijskoj odjeći – svečanom muškom odijelu s jadranskoga područja koje se razvilo iz muške narodne nošnje dinarskoga tipa kroz višekratne procese urbanizacije.

Nošnja se kroz vrijeme kontinuirano mijenjala pa je sukneni haljetak s rukavima ravnoga kroja (koporan/kaparan) poprimio oblik iskrojene jakne od finije kupovne tkanine s ukrasnim kopčanjem alamarima, koja se najčešće zvala zurka/žurka (u Trogiru đamara).

Nošnji je pripadala i crvena kapa koja je u vrijeme političkih borbi krajem 19. stoljeću u Splitu poprimila političko značenje, a nosili su je domoljubi koji su se zalagali za povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske.

U tom osnovnom obliku nošnja se zadržala otprilike do početka Drugoga svjetskog rata, a nakon toga se koristila kao folklorni kostim za scenske nastupe.

Krajem 20. stoljeća, kada je počeo proces revitalizacije tradicijskih vrijednosti, opet se probudila svijest o njezinu nacionalnom značenju. Tada se ponovno stilizira, crvena kapa postaje sve rjeđi dodatak, a šareni pojas sve se češće mijenja crvenim.