Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

0

Dan je sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Na današnji dan 1991. JNA i pobunjeni Srbi okupirali su Vukovar nakon tri mjeseca opsade. Poginulo je 2717 branitelja i civila među kojima i 86 djece. Sedam tisuća ljudi odvedeno je u koncentracijske logore u Srbiji, a prognano oko 22 tisuće.

Na današnji dan u Škabrnji je ubijeno 43 mještana, među njima 15 branitelja. Dani sjećanja na žrtvu Vukovara počeli su sinoć paljenjem svijeća i misom kod vukovarske bolnice u 19 sati. Za Vukovar i Škabrnju svijeće gore i u cijeloj Hrvatskoj.

Ulicama Vukovara u 10,15 sati, proći će Kolona sjećanja u kojoj će biti premijer Andrej Plenković s četvero ministara, kao i potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević.

Nakon mise u 12.30 sati Plenković će položit vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Predsjednik Zoran Milanović imat će svoj protokol i neće sudjelovati u Koloni već će položiti vijenac na Ovčari.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj zemlji za Vukovar i Škabrnju i na taj ćemo način odati počast poginulima i zahvaliti na daru slobode i moliti za pomirbu i zajedništvo naše domovine.