Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih

0
Foto: pixabay.com

Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj dan se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

Prema jednom vjerovanju, Valentinovo je dobilo ime prema svetom Valentinu, svećeniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji. Svećenik je potajno vjenčavao parove riskirajući zatvor i pogubljenje.

Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. veljače kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je prihvaćeno da se 14. veljače slavi Dan svetog Valentina.

Valentinovo se danas slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi. Valentinovo veliča ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu. Valentinovo je dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najveći broj čestitaka i proda najviše cvijeća.  Imendan 14. veljače slavi Valentin, Valentina, Zdravko i Zdravka.