Danas počinje drugo izdanje suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji”

0

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja, Festival neobičnih obitelji ponovno stiže u Split – veći, bolji i šareniji! U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od četvrtka 9. do nedjelje 12. rujna 2021. na 3 lokacije u Splitu 12 umjetnika iz Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske izvest će 6 predstava!

Nakon otkazivanja predstave „Tutti Frutti“ zbog zdravstvenih problema jednog od članova kolektiva LPM, Festival neobičnih obitelji otvara se predstavom [9] grčke umjetnice Myrto Petrochilou. Predstava igra u 19:00 na Maloj sceni Doma mladih.

Predstava [9] nudi neobični multidisciplinarni pristup suvremenom cirkusu s fokusom na to kako prostor, objekti, zvuk i pokret stvaraju uvjete za novu stvarnost.

Ulaz na predstavu je besplatan, ali je rezervacija mjesta obavezna putem obrasca: https://forms.gle/bhcnkohqMYEqG4dW7

Pogledajte program za ostale dane. Program je dostupan i na internet stranici Festivala: peculiarfamilies.org, ili na Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/367121888405133

10.9. petak / 20:00 / plato ispred Doma mladih
LAZUZ – Baktana (Francuska)
„Baktana“ je susret Akrobata i Žonglera koji je sve samo nije savršen. Žongler je opsjednut svojim svijetom letećih objekata i kontrolom istih, a Akrobat se izražava kroz pokret. Rastrgani između nesporazuma i preispitivanja, njihova vlastita znatiželja vodi ih u ovom neverbalnom susretu…

10.9. petak / 21:00 / Amfiteatar Doma Mladih
Dora Komenda i Lucija Bužančić – Linija (Hrvatska)
Nakon prošlogodišnje prezentacije predstave u nastajanju, “Linija” ove godine ima svoju premijeru na Festivalu neobičnih obitelji! Dođite i pogledajte finalni produkt dvije splitske umjetnice – arhitektice i zračne akrobatkinje Dore Komende i animatorice i ilustratorice Lucije Bužančić. „Linija“ je predstava o ženi koja se bori sa svojim unutarnjim previranjima dok pokušava ostvariti svoje želje i snove.

11.9. subota / 18:00 / Gradsko kazalište lutaka Split
SÓ. – Xampatito Pato (Španjolska)
U suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Split dovodimo predstavu “SÓ.“ koju će obožavati i odrasli i djeca. Ova obiteljska predstava (preporučena dob je 5+) zabavni je prikaz kako geometrijski oblici kroz igru mogu postati umjetnost.

11.9. subota / 20:30 / Galerija Doma mladih
Un loup pour l’homme – Cuir (Francuska)
Nakon megauspješne izvedbe predstave „FACE NORD“ ispred 600 gledatelja na platou Doma mladih u ljeto 2019. godine popularna francuska grupa Un loup pour l’homme vraća se u Split sa svojom novom predstavom “Cuir”. Za nju kritika kaže da se radi o “…ogoljenoj, sirovoj, gruboj, nekonvencionalnoj akrobatskoj priči.” (Stéphanie Barioz, Télérama, TT)
Obučeni u kožne pojaseve koje se koriste na radnim konjima, Arno Ferrera i Gilles Polet istražuju pojmove vuče i privlačenja pri čemu im pojasevi pomažu da prkose gravitaciji i stalno propituju točku ravnoteže. Dva akrobata održavaju odnos subjekt – subjekt, a ne odnos pobjednik – gubitnik jer ne žele uspostaviti moć jedan nad drugim nego moć s drugim, bez hijerarhije. U ovom komadu iznimna muška snaga susreće se s nježnošću, a muškost i osjetljivost idu ruku pod ruku…

12.9. nedjelja / 10:00 / Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor
Cirkus na margini – Petra Najman (Hrvatska)
U suradnji s Mosor Film Festivalom, mlada umjetnica Petra Najman u nedjeljno jutro izvest će svoj site-specific zračni performans ispred planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru. Petra Najman mlada je cirkuska umjetnica iz Zagreba koja se posljednje tri godine formalno obrazuje u cirkuskim školama u Francuskoj i Italiji.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

POPRATNI PROGRAM:

10. i 11.9. petak i subota / 11:00 / festivalski ured
kave s umjetnicima

U petak i subotu ujutro družimo se s umjetnicima čije predstave gledamo na Festivalu uz kavu i kroasane. 10. rujna s Myrtom Petrochilou (predstava [9]), 11. rujna s ekipom Lazuza (predstava Baktana) i Dorom Komendom i Lucijom Bužančić (predstava Linija). Dođite i pitajte ih sve što vas zanima o životu cirkuskih umjetnika!

11.9. subota / 12:00 / Beton kino
projekcija filma „Ovo bi mogao biti cirkus“

Eksperimentalni film dokumentarističke note »Ovo bi mogao biti cirkus« tematizira postojanje brojnih neiskorištenih građevina i lokacija u Zagrebu i istovremeno beskućništvo umjetnosti-u ovom slučaju cirkusa. Ovo je prvi film Nikole Mijatovića, u kojem uz pomoć Josipa Bolonića i nekolicine prijatelja obrađuje temu lokalne pozicije još uvijek mlade suvremene cirkuske umjetnosti, koja je također i regionalno primjenjiva.
Prepušteni svakodnevnom propadanju napušteni objekti ukazuju na nemar i nebrigu onih u čijem su vlasništvu, kao i na neosjetljivost istih na društvene i umjetničke potrebe ljudi koji žive i stvaraju SADA.
Ulaz je besplatan, ali je rezervacija mjesta obavezna putem obrasca: https://forms.gle/7r41fjehzcDD9sZh9

13. – 15.9. ponedjeljak – srijeda / 10:00 – 13:00 / točna lokacija biti će potvrđena naknadno
radionica akrobatike s Un loup pour l’homme

Un loup pour l’homme kolektiv svjetski je poznat po svojem inovativnom istraživanju partnerske akrobatike (partners acrobatics / hand-to-hand acrobatics) na koju gledaju kao fizičku konfrontaciju i nadopunjavanje dva ili više tijela.
U fokusu ove radionice je istraživanje što dva ili više tijela mogu postići u prostoru kroz „akrobatske igre“: razvijanje povjerenja u druge, odnos teže i protuteže, prijenosa osobe dok je aktivna i pasivna, kretanje kroz prostor na povezani način, istraživanje i pobijanje gravitacije…
Radionica je namijenjena cirkuskim profesionalcima i rekreativcima, plesačima i drugim osobama koje interesira fizički rad na tijelu i suradnja s kolektivom. Maksimalan broj polaznika/ca je 10 (dobna preporuka: 14+).
Cijena: 300,00 HRK
Prijave su obavezne putem obrasca: https://forms.gle/G7JSDbB4Za79EUqX7

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ULAZNICE:

Kupnja karata omogućena je putem Entrio sustava – putem online prodaje
https://www.entrio.hr/event/festival-neobicnih-obitelji-9794
i na prodajnim mjestima: Dancing Bear (Dioklecijanova 6) i optika Ghetaldus (City Centar One). Prodajna mjesta van Splita potražite na https://www.entrio.hr/outlets.

Kupnja karata moguća je i u Festivalskom uredu (ulaz u Galeriju Doma mladih) od ponedjeljka 6.9. svakim danom od 11h do 18h.

Radi preporuka u sprječavanju širenja COVID-19 bolesti potičemo vas da svoje karte kupite online. Broj ulaznica je ograničen.

Festivalska ulaznica u iznosu od 200,00 HRK (170,00 HRK s popustom za srednjoškolce, studente i umirovljenike) vrijedi za sve dane festivala i obuhvaća četiri predstave s naplatom ulaska – “Baktana”, “Linija”, “SÓ.“ i “Cuir”, festivalska torbu te prednost u rezervaciji mjesta za besplatni program (predstava “[9]” i film “Ovo bi mogao biti cirkus”).

Cijena ulaznica za pojedinačne predstave su:

Baktana – 40,00 HRK (30,00 HRK s popustom)
Linija – 40,00 HRK (30,00 HRK s popustom)
SÓ. – 30,00 HRK
Cuir – 70,00 HRK (60,00 HRK s popustom)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

COVID:

Festival je organiziran bez obaveze predočenja EU digitalne COVID potvrde ili negativnog testa, a uz poštivanje svih preporuka i mjera HZJZ-a za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite općeg zdravlja, svi se sudionici/ce i posjetitelji/ce obvezuju na nošenje zaštitnih masku, održavanje fizičke distance i pojačanu osobnu higijenu. Apeliramo na odgovorno ponašanje, a o eventualnim promjenama bit ćete obavješteni e-mailom. Festival se organizira za ograničen broj posjetitelja uz pridržavanje epidemioloških mjera.

JEDINO je za ulaz na predstavu “Cuir” potrebno predočiti valjanu COVID potvrdu s QR kodom ili negativan PCR/antigenski test. Antigentski test može se napraviti na ulazu po cijeni od 60,00 kn.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

PARTNERI FESTIVALA:

Financijski partneri:

Teatroskop (dio programa „Circus (must) SEE“), Francuski institut u Hrvatskoj (kroz program ““Rendez-vous inattendus – Neočekivani rendez-vous”), Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Split, Splitsko – dalmatinska županija, Turistička zajednica Grada Splita

Partneri:

Gradsko kazalište lutaka Split, Multimedijalni kulturni centar Split, Festival mediteranskog filma Split, Cirkus Kolektiv, Mosor Film Festival, Lui e Lei