Danas slavimo pizzu!

0
Foto: pixabay.com

Premda se ne slažu svi oko datuma, pa se spominje i 1. srpnja i 28. srpnja, većina ipak Međunarodni dan pizze slavi 9. veljače. Zašto baš taj datum, nije posve sigurno, no sigurno je da će većina, s neskrivenim veseljem, obilježiti današnji dan i pripremiti barem jednu bogatu, širom prekrivenu, slanu poslasticu. Uobičajeno je mišljenje da pizza potječe iz Italije, no to je gotovo nemoguće utvrditi.

Preteča današnje pizze blagovala se u prastara vremena na području Babilona i Egipta. Poslije, u antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, povelika okrugla lepinja od brašna i vode počinje sve više sličiti pizzi. 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzeria na svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba” koja u istoimenoj ulici na kućnom broju 18 posluje i danas. U istom je gradu 1889. godine prvi put ispečena i najpoznatija pizza na svijetu, pizza Margherita, koju mnogi Talijani smatraju jedinom pravom pizzom. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite.

Potkraj 19. stoljeća pizza postaje sve popularnija. Nadijeva se rajčicom, češnjakom, slanim inćunima, gljivama, maslinama, kobasicama i sirom, prodaje se i konzumira tijekom cijelog dana, za doručak, ručak i večeru te tako postaje prvo fastfood jelo u povijesti.

U to vrijeme, zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena 1905. godine u New Yorku.

Unatoč tomu, pizza je u Americi, jednako kao i u Francuskoj, Engleskoj i Španjolskoj, postala popularna tek nakon Drugog svjetskog rata.

Da se nas pita, u ovoj talijanskoj skromnoj kraljici bismo uživali svakoga dana.