Danska prihvatila oštru reformu prava na azil

0
Foto: arhiva

Danski parlament je u utorak golemom većinom prihvatio oštru reformu prava na azil koja treba odvratiti migrante da traže azil u toj zemlji uključujući oduzimanje vrijednosti kako bi platili boravak, unatoč prosvjedima organizacija za ljudska prava.

Mjere koje uključuju i produljenje spajanja obitelji među izbjeglicama s jedne na tri godine najnoviji su znak da dobrodošlica izbjeglicama u nordijskim zemljama nestaje dok golemi broj ljudi bježi pred ratovima i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku u potrazi za boljim životom u Europi.

Nakon rasprave koja je potrajala nešto manje od četiri sata, za tekst koji je podastrla manjinska vlada liberalnog premijera Larsa Loekkea Rasmussena  glasovao je 81 od 109 zastupnika, 27 je bilo protiv a jedan je bio suzdržan. Sedamdeset zastupnika nije sudjelovalo u glasovanju.

Premda ishod nije bio upitan otkako su početkom siječnja desnica i socijaldemokrati, najveća oporbena stranka, postigli dogovor o tom pitanju, ovo glasovanje je za zastupnike iz stranke Zelenih i krajnje ljevice bilo prigoda za oštru kritiku. Smjenjivali su se za govornicom napadajući tekst koji, po njihovoj ocjeni, donosi u tu skandinavsku zemlju “dašak nacionalizma”.

Reforma koja po mišljenju UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) potiče “strah i ksenofobiju”, predviđa oduzimanje vrijednih osobnih stvari migrantima, smanjenje njihovih socijalnih prava te produljenje roka za spajanje obitelji i izdavanja dozvole za stalni boravak.