Deset godina od osvajanja Davis Cupa

0

Na današnji dan prije točno deset godina Hrvatska se upisala na listu pobjednika Davis Cupa, jednog od najprestižnijih sportskih natjecanja.

Sve je počelo senzacionalnim trijumfom protiv Sjedinjenih Američkih Država u Kaliforniji, potom su na Gripama izvojevane pobjede protiv Rumunjske i Rusije dok je završni čin odigran od 2. do 4. prosinca u Bratislavi.

Hrvatska je u posljednji dan u dvoboju sa Slovačkom ušla s vodstvom od 2:1. Ivanu Ljubičiću, koji je te godine u Davis Cupu ostvario svih jedanaest mogućih bodova za Hrvatsku, osam pojedinačno i tri u paru s Ančićem, ukočio se vrat. Izgubio je od sjajnog Slovaka Dominika Hrbatya u pet setova tako da je meč odluke igrao Mario Ančić protiv Michala Mertinaka. Splićanin je u tri seta nadigrao svog protivnika i Hrvatska se upisala na vječnu listu Davis Cup pobjednika.

Izbornik Nikola Pilić je u momčad uvrstio i Gorana Ivaniševića čija je karijera prektički već bila gotova a u sastavu je bio iz div sa Šalate Ivo Karlović. Radio Dalmacija je izravno prenosila finale Davis Cupa, u Bratislavi je bio kolega Marin Maljković.