Detalji o radu vrtića i škola na webu

0
Foto: pixabay.com

Dana 26. kolovoza 2020. godine u prostorima Osnovne škole Pujanki održan je sastanak Aktiva ravnatelja osnovnih škola Grada Splita na temu: Početak nastavne 2020./2021. godine – Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Osnovne škole Grada Splita će tijekom idućeg tjedna izraditi Program organizacije odvijanja nastave za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

O izrađenim programima rada, te o poduzetim mjerama i aktivnostima, škole će upoznati Osnivača Grad Split, kao i djelatnike škola i roditelje učenika. Također, u drugom polugodištu prošle nastavne godine, Grad Split je omogućio svim osnovnim školama s područja Grada Splita nabavku potrebnih dezinfekcijskih sredstava. Do početka nove nastavne godine škole će dopuniti potrebne količine istih.

Stožer Civilne zaštite Grada Splita će uputiti jedinstvene upute vezano za početak rada u školama u novoj školskoj godini 2020./2021. sukladno zaključcima Aktiva ravnatelja radi ujednačavanja mjera te pripreme djece i roditelja za početak školske godine, te organizacije radnih kolektiva škola za prihvat djece i izvođenje nastave sukladno Uputama koje su zajedno objavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Grad Split će za učenike predmetne nastave za koje se preporuča nošenje maski u školama, od 5.-8. razreda, za početak nastave osigurati po 2 dvoslojne perive maske, te pratiti potrebe za dodatnim količinama tijekom odvijanja nastave. Također, osigurat će se perive dvoslojne maske i za djelatnike škola i dječjih vrtića.

Aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita uputiti će Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog za skraćivanjem trajanja nastavnog sata na 40 minuta zbog potreba odvijanja nastave u novim okolnostima, radi dezinficiranja i prozračivanja učionica i radnih prostora.

Obzirom na činjenicu da je Grad Split visoko urbanizirano područje koje obuhvaća 13.789 učenika u osnovnim školama nužno je pristupiti izradi uputa i protokola za svaku od 29 osnovnoškolskih ustanova sukladno njihovim specifičnostima, ali s jednakim ciljem uspostave mjera koje će maksimalno pridonijeti funkcioniranju škola na način da se nastava odvija u školama.

Grad Split osnivač je 28 osnovnih škola i Centra za autizam, od kojih je za novu školsku godinu 8 škola bilo spremno obzirom na prostorne kapacitete za rad u 1 smjeni, 19 škola za rad u dvije smjene, a 2 škole za rad u tri smjene. Sukladno donesenim epidemiološkim uputama i preporukama za organizaciju nastave u novim okolnostima bit će nužno organizirati rad u smjenama različit od dosad planiranoga, a sve u cilju zaštite djece te zaposlenika.

Detaljni programi rada svake od pojedinih škola bit će poznati do konca sljedećeg tjedna, o čemu će roditelji biti obaviješteni iz matične škole djeteta, a najvažnije upute bit će oglašene na web stranici škole. Dječji vrtići upute za roditelje objavit će 27. kolovoza na web stranicama ustanova.