DIP: Sve kandidature na jednom mjestu

0

Sve kandidacijske i zbirne liste pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor župana, gradonačelnika i načelnika te za izbor lokalnih predstavničkih tijela od srijede su dostupne na jednom mjestu – mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

To znači da se za svaku od 576 jedinica mogu pogledati predlagatelji, kandidati, podaci o kandidatima, uspoređivati broj pristiglih kandidatura.

Za zagrebačku Gradsku skupštinu, u kojoj je 51 ‘mjesto’ natječe se čak 21 pravovaljana lista, osam je kandidata za gradonačelnika glavnog grada.

Za Split i Osijek devet gradonačelničkih kandidatura, za Zagreb osam, a za Rijeku sedam   

Sedam kandidata za gradonačelnika ima Rijeka, osam je pravovaljanih listi za njeno gradsko vijeće. Na mjesto gradonačelnika Splita računa čak devet kandidata, mjesto u gradskom vijeću nastojat će izboriti čak 16 listi.

Jedna lista manje, dakle njih 15, natječe se za mjesto u osječkom gradskom vijeću, Grad na Dravi želi voditi čak devet kandidata.

Za gradsko vijeće Varaždina natječe se 13 lista, za prvog čovjeka grada sedam je pravovaljanih kandidatura. Jedan kandidat više, dakle, ukupno njih osam računa na mjesto gradonačelnika Šibenika, za čije se gradsko vijeće kandidiralo osam listi.

U DIP-u napominju da objavljeni podaci, odnosno informacije, još nisu posve konačni, s obzirom da su u tijeku prigovori, pa su ponegdje moguće i određene promjene.