Dobrović iz Splita poručio: Nužne su promjene sustava gospodarenja otpadom

0

Ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović boravio je u Splitu, gdje se u organizaciji europarlamentarke Marijane Petir održala konferencija “100 posto obnovljiva Hrvatska “.

Tom prilikom, kao jedan od govornika, najveći naglasak je stavio na gospodarenje otpadom i nužnost promjene tog koncepta:
Pomiješani otpad u onoj posudi neće vam nitko doći po to i dat novce.odvojeni sustav, recimo recikabilne tvari je nešto što ostavlja materiju u razini pozitivnog, tako da otpadni papri , neka je recimo 100 kuna to je novac koji možete dobiti za materijal. Razlika je drastična , to je utemeljni sustav  na ekološkim postulatima obnovljivosti , gdje možemo spoznati da to nije ničiji hir, nego naprosto nužda.

Hrvatska kasni u provedbi odredbi iz pristupnog ugovora, podsjetio je i osvrnuo se na nedavne kritike koncepta kompostiranja:
Pa mi već sad možemo početi plaćati penale, jer smo do 2013. imali obavezu smanjiti količinu biorazgradivog otpada, smanjiti količinu otpada koji se odlaže i zato je nužno počet primjenjivat rješenje koja dovode do cilja. Pazite kućno kompostiranje, to toliko trivijalno zvuči  i izgleda, ja ne kažem da to mora biti u stanu, ali obaveza je jedinica lokalne samouprave da organiziraju sustav na način da se smanji količina biorazgradivog otpada. 

U sadašnjem sustavu nedostaju reciklažni centri, odnosno sortnirnice, jer komunalna društva ne mogu plasirati odvojeni otpad, dodao je ministar i izdvojio otok Krk kao svijetli primjer koji je postigao preko 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Ostatak Hrvatske to tek treba postići do 2020. godine.

Hrvatska svake godine izgubi 150 do 300 milijuna kuna samim tim što otprilike 300 tisuća tona novinskog papira završi u mješanom komunalnom otpadu, iznio je porazne brojke Dobrović, te zaključio kako svi moramo postati svjesni nužnosti promjena kako bi postigli ekološki održivo društvo.