DORH provjerava navodnu krađu mandata

0

DORH je u utorak zaprimilo kaznenu prijavu koju je Državno izborno povjerenstvo (DIP) podnijelo nakon izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka (HDZ) o postojanju indicija o krađi zastupničkih mandata, što upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata.

Nakon zaprimanja prijave Državno odvjetništvo kratko je izvijestilo tek da će postupiti “sukladno zakonskim odredbama”.

DIP je DORH – u kazneno prijavio nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare. Najavljujući prijavu DIP je u ponedjeljak izvijestio da Karamarkova izjava “upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o ‘krađi’ mandata”.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a u subotu je u Imotskom izjavio kako postoje indicije da je u izbornoj noći Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest madata i najavio da će se to ispitati. Potom je u nedjalju na svom facebook profilu izrazio nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela tvrtka APIS, koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na paralamenatarnim izborima te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja što se događalo u izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.

Karamarko je u ponedjeljak objavio i da podržava brzu reakciju DIP-a, dok je APIS opovrgnuo njegove tvrdnje da je ta tvrtka imala potpuni nadzor nad prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima. (hina)