Druga Boranka: Tisuću volontera ovog vikenda u akciji pošumljavanja u Kučinama

0
Foto: PR

Ovaj vikend započinje druga ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije u sklopu velike volonterske kampanje Boranka. Pošumljavat će se područje Grada Solina u Mjesnom odboru Kučine na predjelu Kučinski gaj. Akcija će se odvijati u subotu i nedjelju, 12. i 13. listopada 2019. godine, u trajanju od 10 do 16 sati.

Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Splitski skautski zbor i Odred izviđača pomoraca „Posejdon“.

Na akciji će sudjelovati izviđači iz Solina, Splita, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole – OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira. Akciji će se pridružiti i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari prouzročili velike štete. Podršku akciji pružit će i drugi mjesni odbori u sastavu grada Solina, djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina, solinski vatrogasci, DVD Solin, DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Solin. Oba dana u akciji pošumljavanja sudjelovat će i 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora kampanje Boranka.

Od ove godine, kampanju Boranka službeno podržava i veleposlanstvo Velike Britanije. Britanski veleposlanik, Nj.E. g. Andrew Dalgleish, zajedno s još 15-ak zaposlenika veleposlanstva, u subotu će se osobno pridružiti akciji, kao znak podrške zemlji u kojoj veleposlanstvo djeluje i koje je omiljena destinacija tisućama britanskih turista.

Na području koje će se pošumljavati, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi. Koriste se isključivo autohtone, izvorne vrste i to mješovito crnogorica i bjelogorica. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

U akciji u Kučinama očekuje se sudjelovanje više od 1000 volontera, a akcije pošumljavanja požarišta nastavljaju se, uz pomoć tisuća volontera, tijekom listopada i studenog još u Splitu i Zadru.

Svi zainteresirani građani mogu i osobno doći sudjelovati u pošumljavanju Kučina. Mjesto okupljanja je Kučinski gaj (kod Auto centra Teo, Ul. Ante Starčevića 153, Žrnovnica).